Šampinjon je zdrava namirnica zbog niske kaloričnosti, zbog toga što sadrži antioksidanse i što je bogata hranjivim tvarima.U medicini se koristi zbog svojih ljekovitih svojstava koji uključuju beta - glukane, ergotionein, selen, kalij, fosfor i vitamine B - kompleksa. Pomaže u smanjenju upalnih procesa u tijelu i jača imunološki sustav, snižava kolesterol



Šampinjon (lat. Agaricus bisporus) je jestiva vrsta gljive poznata i pod nazivom plemenita pečurka.
Raste na livadama, pašnjacima i šumskim područjima, a intenzivno se pojavljuje od svibnja do studenog. Preferira umjerene temperature i vlažne uvjete za rast.
Postoje različite podvrste kao što su bijeli šampinjon, smeđi šampinjon, tamnosmeđi šampinjon, Portobello i drugi koji se razlikuju po boji, okusu i teksturi.

Bijeli šampinjon (lat. Agaricus bisporus var. bisporus) najčešće je uzgajana vrsta gljive u svijetu.Ova vrsta ima bijeli klobuk i bijele listiće i vrlo je cijenjena zbog blagog okusa.

Smeđi šampinjon (lat. Agaricus bisporus var. hortensis) je vrsta koja se uzgaja u kontroliranim uvjetima. Sličan je bijelom šampinjonu, ali ima tamniji klobuk i listiće. Ova vrsta ima intenzivniji okus.

Tamnosmeđi šampinjon (lat. Agaricus bisporus var. nigricans) je podvrsta smeđeg šampinjona koja se odlikuje tamno smeđom do gotovo crnom bojom klobuka, a često je manja od ostalih, ima intenzivniji miris i okus i koristi se u azijskoj kuhinji. 

Portobello šampinjon (lat. Agaricus bisporus var. portobellus) je zapravo zrelija verzija bijelog šampinjona, ali se često koristi kao posebna vrsta zbog svoje velike veličine i karakterističnog okusa. U pitanju je velika i mesnata gljiva s karakterističnim poklopcem ravne površine i tamnosmeđe boje. Može narasti do promjera 10 - 12 cm i visine 8 - 10 cm. Meso je bijele boje, čvrsto i aromatično. 
Ovo je jako popularna vrsta gljive čija je primjena široka i najčešće se koristi u kulinarstvu, ali i u kozmetičkoj industriji posebice kod preparata za njegu kose jer je bogata vitaminima D i B3, bakrom, selenom i kalijem.

Šampinjoni se često koriste u kulinarstvu kao sastojak u raznim jelima. Mogu se konzumirati svježi, kuhani, prženi, pečeni ili sušeni, a najčešće se koriste za pripremu juha, umaka, rižota, sendviča, salata i slično.

Šampinjon je zdrava namirnica zbog niske kaloričnosti, zbog toga što sadrži antioksidanse i što je bogata hranjivim tvarima.U medicini se koristi zbog svojih ljekovitih svojstava koji uključuju beta - glukane, ergotionein, selen, kalij, fosfor i vitamine B - kompleksa. Pomaže u smanjenju upalnih procesa u tijelu i jača imunološki sustav, snižava kolesterol.



SASTOJCI:

 

PAŠTETA:

25 g suhih vrganja
300 ml ključale vode
1 manja kapula
30 g maslaca
3 režnja češnjaka
250 g šampinjona
1 i pol žlica svježeg timijana
150 g punomasnog krem sira
Sol, papar

ŽELE:

200 ml vode u kojoj su se močili vrganji
1 žlica soja sosa
1 želatina u prahu

PRIPREMA:

Vrganje prelijte ključalom vodom i ostavite 15-ak minuta dok ne omekšaju.
U tavi rastopite maslac pa na njega dodajte nasjeckanu kapulu, kada omekša dodajte protisnuti češnjak, nasjeckane šampinjone i timijan. Dinstajte uz redovito miješanje dok gljive ne postanu mekane. Vrganje procijedite, a vodu sačuvajte. U sjeckalicu ili multipraktik stavite vrganje i kuhane šampinjone i miksajte dok se ne sjedine. Dodajte krem sir i začine pa miksajte do glatke smjese. Paštetu rasporedite u 1 ili 2 staklenke i ostavite mjesta na vrhu za žele. Želatinu pripremite prema uputama s vrećice. 200 ml vode u kojoj su se močili vrganji stavite u lončić zajedno sa soja sosom i zagrijte. Dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi. Ugasite vatru i ostavite da se ohladi. Dok se još nije želiralo prelijte preko paštete i sve stavite u hladnjak.