„Dobio sam ponudu od jednog našeg, odnosno, stranog renomiranog osiguratelja za osiguranje kućanstva i u toj ponudi, sve o.k., ali ima i klauzula da će mi osiguratelj u slučaju štete u osiguranom kućan­stvu “troškove sprečavanja osiguranog slučaja i troškove poduzete za smanjenje nastale štete” isplatiti u iznosu (točno naveden iznos), a čini mi se da je takva odredba suprotna Zakonu, kojega i ja donekle razumijem, jer sam izvjesno vrijeme prodavao osiguranje za osiguratelja X…
Jesam li u pravu, jer ako jesam neću prihvatiti ponudu tog osiguratelja.”

Prema Zakonu o obveznim odnosima, koji problem troškova sprečavanja nastanka osiguranog slučaja i troškova ograničavanja njegovih posljedica kad već nastane, regulira u čl. 950., proizlazi slijedeće:

Osiguranik je u obvezi (dužan je) poduzeti sve propisane, ugovorene, ali i sve “ostale razborite mjere potrebne da se spriječi nastanak osiguranog slučaja, a ako osigurani slučaj nastupi, dužan je poduzeti sve što je razborito i u njegovoj moći da se ograniče njegove štetne posljedice”.

Ako osiguranik prekrši tu svoju obvezu, bez opravdanog razloga, obveza osiguratelja na isplati naknade smanjuje se za onoliko koliko je nastala šteta zbog osiguranikova propusta poduzimanja navedenih radnji.

Za uzvrat, ZOO obvezuje i osiguratelja da osiguraniku naknadi troškove, gubitke, a i druge štete prouzročene pokušajem da se otkloni neposredna opasnost nastupanja osiguranog slučaja i ograničavanja njegovih štetnih posljedica (st.2. čl. 950.). Osiguratelj je dužan naknaditi te troškove “čak i ako …zajedno s naknadom štete od osiguranog slučaja prelaze iznos osiguranja” (st.3. čl. 950. ZOO.).Odredbe ZOO su kogentne(stroge) prirode i strankama ugovora o osiguranju nije dozvoljeno ugovarati nešto drugo od onoga što je ZOO propisa.

Dakle, ograničavanje troškova sprečavanja nastanka osiguranog slučaja ili troškova za mjere smanjivanja njegovih štetnih posljedica u uvjetima osiguranja ili u ugovoru nije dozvoljeno. Uvjet koji ZOO postavlja za postojanje obveze osiguratelja na plaćanja tih troškova jeste da su poduzete mjere bile propisane, ugovorene ili da su bile razborite (gleda se što bi u sličnoj situaciji učinio prosječan čovjek). Stoga je ugovorna klauzula koju spominje naš čitatelj tzv. nepoštena ugovora i kao takva ništetna.