Općenito pravilo je da se ljeti konzumira oko 2 litre vode, a zimi oko 1,5 litra. Tekućinu treba uzimati raspoređeno od jutra do 20 sati, da ne postoji potreba za mokrenjem noću


 

Prije dva mjeseca obavljena mi je krvna analiza, odnosno KKS. Pored urednih dijelova nalaza, ima i onih koji me zabrinjavaju, ureja 9.6, procijenjena brzina glomerularne filtracije 60. Zadnjih 15 godina kreatini se kreću oko 98-118, a ureja zadnje 3 godine je 9.6-10.9. Treba li me navedeno zabrinuti? Može li se lijekovima poboljšati funkcija bubrega odnosno glomerula? Iz istog nalaza još: hemoglobin 125, hematokrit 0.383. Može li to, uz regurgitaciju na mitralnoj valvuli i možda proširene vene, biti uzrok blage hipoksije organizma s posljedičnom neravnotežom u hodu (podjednako lijevo i desno). Ultrazvuk karotida, vertebralnih arterija i aorte pokazuje mjestimično i malo ateroskleroze. Imam 87 godina i relativno se dobro osjećam.

 

 


Prije svega želim Vam čestitati na Vašoj životnoj dobi. Vjerujem da će se tako i nastaviti!

Na samom početku odgovora trebam reći da u Vašem pitanju nema nekih osnovnih podataka, a to su tjelesna težina, krvni tlak i vrsta prehrane.

No, i pored toga nalazi koje ste naveli nisu zabrinjavajući i suglasni su dobi pacijenta. Točno, nešto su malo povećani, ali ne tako da bi se trebalo zbog toga brinuti. Treba barem jednom godišnje iste ponoviti.

Posebna terapija za ovo stanje bubrežne funkcije nije potrebna. Najbitnije je da povećate unos tekućine, prvenstveno mislim na običnu vodu. Pošto nemamo podataka o tjelesnoj težini i krvnom tlaku, teško je odrediti količinu vode, ali općenito pravilo je da se ljeti konzumira oko 2 litre vode, a zimi oko 1,5 litra. Tekućinu treba uzimati raspoređeno od jutra do 20 sati, da ne postoji potreba za mokrenjem noću. Potrebna je kontrola tlaka. Postoji mogućnost nastanka otoka oko gležnjeva. Tada treba kontrola liječnika i eventualno  potreba za diureticima. Što se tiče prehrane, predlažem osnovnu formulu, a to je 75% povrća, a ostalo po želji. Što se tiče proširenih vena, osnovna terapija je izbjegavanje stajanja i sjedenja sa savijenim nogama. Potrebno je što je moguće više lagano šetati po ravnom. Kod odmora treba podići noge da peta bude 2 cm viša od koljena, a koljeno 2 cm više od kuka. U obzir dolaze i elastične čarape, ali bez pregleda, nisam u mogućnosti dati pravi odgovor. Što se tiće srčanih smetnji, sve ovisi o jačini promjena (vraćanja krvi), ali prema navodima da se relativno dobro osjećate, stanje nije tako zabrinjavajuće.

Na kraju, još jedanput najbolje želje i preporučam što više kretanja i urednih liječničkih kontrola!


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]