Imao sam problem sa žuči odnosno kamencima, jake bolove u prsima i leđima. Ti kamenci su bili u žučnim kanalima i sad su izvađeni. Doktor mi je preporučio da izvadi žučnu vrećicu, jer će se, kako je rekao, opet vraćati i skupljati kamenci. Trebam li odstraniti žučnu vrećicu s obzirom da se sada osjećam dobro i nemam bolove?



Prvo ćemo, ukratko, reći koja je funkcija žuči, a posebno žučne vrećice. Naime, u složenom sustavu probave, žuč ima važnu ulogu u probavi masti.
Na početku bih odmah rekao da je ovo pitanje od milijun dolara. Da bi se moglo detaljnije odgovoriti, trebali bi imati i više podataka.

Žuč stvaraju hepatociti (osnovne funkcionalne stanice jetre). Žuč koja se proizvodi u hepatocitima prolazi svojim prenosnim sustavima do tankog crijeva koje se nalazi neposredno ispod želuca. Taj dio tankog crijeva se zove dvanaesnik (duodenum). Ulaskom u crijevo žuč ima važnu ulogu u probavi, a najvažnija je uloga u probavi masnoća.

Koja je, dakle, uloga žučne vrećice?

Jetra stalno proizvodi žuč, bez obzira jedemo li ili ne. Ta se žuč sladišti u žučnu vrećicu. Ulaskom hrane u duodenum dolazi do stiskanja žučne vrećice te se adekvatna količina žuči ubaci u crijevo da bi se moglo obraditi masnoće u crijevnom sadržaju.

U slučaju vađenja žučne vrećice, žuč stalno ide u crijevo, ali kako više nema rezervoara za žuć, količina žuči nije dostatna da probavi veću količinu masnoća. Zato je kod takvih slučajeva potrebno pripaziti na prehranu, osobito na to da se masnoće postepeno unose u organizam. Ako se to ne kontrolira, jedna od posljedica je da nakon uzimanja veće količine masnoća dolazi do brzih proljevastih stolica.

Sada idemo na odgovor čitatelju.

Prema podacima s kojima raspolažemo, kod pacijenta su pronađeni kamenci u žučovodima, a to govori da je bilo došlo do začepljenja istih manjim kamenčićima. Ovo stanje se razlikuje od onoga kada se u žučnoj vrećici pronađe manji broj većih kamenaca.

Sitni kamenčići češće dovode do začepljenja žučnih kanala od većih žučnih kamenaca.

Sada se pacijent dobro osjeća jer su ti kamenčići izvađeni iz kanala. I dalje postoji opasnost od stvaranja novih kamenčića i ponovnog začepljena kanala koji će dovesti do ponovnih problema s bolovima u trbuhu. Takva stanja mogu biti uzrok i težih komplikacija.

Pacijentu predlažemo da u narednom periodu češće radi kontrole stanja žučnih kanala ultrazvukom.

Kod ponovne pojave žučnih kamenaca indicirano je operativno odstranjenje žučne vrećice. Preventivno je potrebno i modificirati prehranu, s manje unosa masnoća i podražavajućih namirnica kao što su jači začini.