Pacijentu treba objasniti da mijenjanje izgleda nije isto kao promijeniti način šminkanja ili garderobu


Ova tema sve više i više je u fokusu razmišljanja sve većeg broja ljudi, u početku prvenstveno žena, ali sada možemo govoriti da nema velike razlike između potrebe za zahvatima estetske kirurgije između žena i muškaraca.

Na početku, trebalo bi definirati pojmove plastične i estetske kirurgije.

Ako se poslužimo starijim, konzervativnijim pogledima, onda bi plastična kirurgija bila medicinski indicirana kirurgija koja ima ulogu izmjene fizičkog izgleda kod osobe u svrhu popravljanja funkcionalnog stanja koje je uzrokovalo oboljenje, prirodne malformacije ili stanje poslije nesreća.

Po toj definiciji, estetska kirurgija je grana kirurgije koja nema medicinsku indikaciju i nije bitna za fizičko zdravlje.

Odmah, na samom početku, želim naglasiti da se ne slažem s ovakvom definicijom kada je u pitanju estetska kirurgije. Prije svega, ona se kosi s definicijom zdravlja i osobe u cjelini. Ako osobu smatramo mehaničkom tvorevinom, onda zaista nije potrebno lakirati karoseriju, ako je auto u voznom stanju. No, osobu čine njeni mentalni, duhovni i fizički atributi i samo ako su ti elementi koliko toliko posloženi, možemo govoriti o manjem ili većem zadovoljstvu kvalitetom življenja.

Ja nisam plastični kirurg, već sam se bavio vaskularnom i transplantacijskom kirurgijom i ne pada mi na pamet komentirati operativne tehnike i radnje. No, u svojoj medicinskoj praksi sam se susretao, a susrećem se i danas, s pitanjem pacijenata za mišljenje o tome da li da se podvrgnu estetskom kirurškom zahvatu.

Prije nastavka komentiranja estetske kirurgije, hoću reći da je razvoj plastične kirurgije omogućio izvanredna poboljšanja funkcionalnog i opće prisutnog zdravlja pacijenata.

Kada je u pitanju estetska kirurgija, onda i kod nje treba prvenstveno voditi računa o indikacijama za istu. Isto tako, važno je s pacijentom jasno razjasniti mogućnosti operativnog zahvata, kontraindikacije i komplikacije koje su sastavni dio svakog zahvata kod pacijenta, pa tako i kod estetskog zahvata. Pacijentu treba objasniti da mijenjanje izgleda nije isto kao promijeniti način šminkanja ili garderobu. S pacijentom prije svega treba ozbiljno porazgovarati o njegovoj potrebi za izmjenom izgleda i koliko ta promjena utječe na kompletno zadovoljstvo istoga.

Na kraju, kada je u pitanju plastična kirurgija, onda nema dileme da ili ne, a kada je u pitanju estetska kirurgija. treba ozbiljno i zajednički s pacijentom utvrditi sve relevantne i pozitivne i negativne elemente, pa tek onda zajednički ući u projekt izmjene izgleda.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]