Prema Zakonu o državnoj potpori za obrazovanje i izobrazbu, poduzetnik u čijim se pogonima ili radionicama izvodi praktična nastava i vježbe naukovanja za zanimanja u sustavu vezanih obrta može osnovicu za obračun poreza na dobitak ili dohodak od samostalne djelatnosti smanjiti za svotu isplaćenih nagrada učenicima u vrijeme pohađanja praktične nastave i vježbi naukovanja

 

U sklopu nastavnog programa učenici strukovnih škola dužni su odraditi praktičnu nastavu. Provedbu prakse najčešće im omogućavaju obrtnici ili društva. Pritom se između obrtnika ili društva, učenika i škole sklapa ugovor. Ugovorom se, između ostalih uvjeta, određuje i visina nagrade koju obrtnik ili društvo treba isplatiti učeniku. U prvoj godini iznosi 10%, u drugoj 20%, a u ostalim godinama 25% prosječne neto plaće ostvarene u prethodnoj godini u RH. Prosječna plaća za 2018. godinu iznosi 5.985,00 kn. Tako će u prvoj godini u kojoj obavlja praktičnu nastavu (2018.), za jedan mjesec za puni fond sati, učenik ostvariti pravo na 10% od 5.985,00 kn ili razmjeran dio odrađenim satima.  Za grane u kojima postoji Kolektivni ugovor, društvo ili obrt dužno je isplaćivati naknade koje su propisane tim ugovorom.

Sukladno čl. 9. st. 4. Zakona o porezu na dohodak (NN 115/16) nagrade učenicima za vrijeme praktičnog rada i naukovanja mogu se neoporezivo isplatiti učenicima koji pohađaju srednju školu u okviru koje je potrebno obaviti i praktični rad.  Prema čl. 6. st. 1. t. 1. Pravilnika o porezu na dohodak (NN 10/17, 128/17) nagrada učenicima za vrijeme praktičnog rada i naukovanja može se neoporezivo isplatiti do svote od 1.750,00 kuna. Ukoliko poslodavac isplaćuje nagradu učeniku u svoti većoj od 1.750,00 kn mjesečno, razlika iznad neoporezive svote podliježe plaćanju poreza na dohodak prema pravilima oporezivanja drugog dohotka, po stopi od 24% plus prirez ako je propisan prema prebivalištu učenika. Doprinosi za obvezna osiguranja se ne plaćaju sukladno čl. 209. Zakona o doprinosima.

Prema čl. 6. Zakona o državnoj potpori za obrazovanje i izobrazbu (NN 109/07 – 14/14) propisano je da poduzetnik u čijim se pogonima ili radionicama izvodi praktična nastava i vježbe naukovanja za zanimanja u sustavu vezanih obrta može osnovicu za obračun poreza na dobitak ili dohodak od samostalne djelatnosti smanjiti za svotu isplaćenih nagrada učenicima u vrijeme pohađanja praktične nastave i vježbi naukovanja. Poduzetnik koji je primio učenika na praktičan rad može smanjiti osnovicu za obračun poreza na dobitak u 2018. godini do najviše svote neoporezive nagrade u skladu s porezom na dohodak, odnosno do 1.750 kn mjesečno ili 21.000 kn godišnje po jednom učeniku.

Poduzetnik kod kojega su na praktičnoj nastavi i vježbama naukovanja jedan do tri učenika može smanjiti poreznu osnovicu za 5 % dobitka. Poduzetnik kod kojega su na praktičnoj nastavi i vježbama naukovanja više od tri učenika može postotak smanjenja porezne osnovice povećati za jedan postotni bod po svakom učeniku, a najviše do 15 % porezne osnovice.

Za redovite učenike koji kod poslodavca pohađaju praktičnu nastavu potrebno je voditi posebnu evidenciju o radu, a njezin sadržaj propisan je Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenju evidencije o radnicima (NN 73/17).