Naša čitateljica Ada G. je zaboravila glačalo na dasci za peglanje, točnije na košulji koju je peglala; glačalo se prevrnulo i zapalilo košulju, a izgorjela je i daska za glačanje, košulja na dasci i već ispeglana roba uredno složena na stoliću uz dasku.

„Zaboravila sam na peglu, otišla u kuhinju gdje sam upravo kuhala ručak, čula miris paljevine i sjetila se na zaboravljenu upaljenu peglu koja se nekako prevrnula na košulju… Sreća da sam se brzo vratila, jer mogao mi je izgorjeti stan… Imam osiguranje kućanstva pa me interesira imam li pravo na naknadu štete za izgorjelu dasku (250 kuna cca) i na izgorjelu odnosno osmuđenu robu vrijednu cca 500 kuna… Još se nisam javila osiguratelju, jer jedni mi kažu da imam, drugi da nemam pravo na naknadu. Zanima me i jesam li propustila rok za prijavu štete…“.

U osiguranju kućanstva jedan od osiguranih rizika (opasnosti) jeste i rizik požara na osiguranim stvarima kućanstva. Međutim, što je požar kao rizik, određeno je ugovorom o osiguranju, točnije, uvjetima osiguranja kućanstva (kod naše čitateljice kod osiguratelja X nosi naziv „prima“). U uvjetima se kaže da se požarom smatra „vatra izvan određenog vatrišta ili vatra koja je ovo mjesto napustila i sposobna je dalje se širiti svojom vlastitom snagom„. Nadalje, izričito je određeno da se ne smatra požarom ako je „…osigurana stvar uništena ili oštećena zbog izlaganja vatri ili toplini, radi obrade ili u druge svrhe (na pr. glačanje, sušenje, prženje i sl….osmuđenjem ili pregorjevanjem od cigare, cigarete, sprave za osvjetljavanje, žeravaka i sl.“

Primjenjeno na konkretni slučaj naše čitateljice, može se reći da njezin slučaj ispunjava uvjete koji se traže da bi se neki događaj smatrao požarom: radi se o vatri koja je nastala izvan vatrišta, od zagrijavanja glačalom. U ovom slučaju glačalo je izvor nastanka vatre koja se razvila u požar u kojemu su stradale neke stvari kućanstva i šteta je pokrivena osiguranjem. Da se zapalila (samo) košulja zbog glačanja – oštećenje se ne bi smatralo posljedicom požara, jer se zapalila zbog izlaganja glačanju, a takva je šteta isključena iz pokrića. Što se roka prijave tiče, prema odredbi Zakona o obveznim odnosima (čl. 941.,st.1.) osiguranik je dužan osiguratelju prijaviti osigurani slučaj u roku od tri dana otkad je saznao za nastanak osiguranog slučaja. No, propust toga roka nema za posljedicu gubitak prava iz ugovora o osiguranju, pa osiguranik ima pravo na naknadu štete sve do isteka zastarnog roka od tri godine računajući od dana nastanka osiguranog slučaja.