LDL kolesterol je onaj kolesterol kojeg smatramo "lošim“ kolesterolom jer ima svojstva da se taloži na stijenke krvnih žila i u zajednici s kalcijem stvara naslage koje sužavaju prolaznost krvi kroz krvne žile i čine iste manje elastičnim

 

U nastavku priče o prevenciji patoloških promjena u kardiovaskularnim bolestima, danas ćemo govoriti o masnoćama koje se nalaze u našem organizmu.

Prije početka ponovit ćemo neke osnovne pojmove.

 

  • kolesterol
  • LDL kolesterol
  • HDL kolesterol
  • trigliceridi
  • ostale masne čestice
  • ostali genetski čimbenici koji sudjeluju u nastajanju KVO

 

Kolesterol je vrsta masnoća koja igra veliku ulogu u organizmu. Možemo slobodno reći da bez kolesterola ne bi bilo života! Ovo na prvi pogled izgleda sasvim čudno, jer stalno govorimo kako je veliki problem imati povišeni kolesterol i da je kolesterol problem posebice razvijenih zajednica. Kolesterol proizvodi više sustava u organizmu, a najviše ga proizvodi jetra. Bez njega bi bilo niza metaboličkih procesa koji omogućuju osnovne funkcije organizma. On je čimbenik koji se nalazi u svakoj membrani stanice u u građi hormona, sastavni je dio mozga i još niza funkcija.

Naglasimo da u organizmu postoje po postanku dvije osnove grupe kolesterola i to unutarnji, koji proizvodi sam organizam (po nekim autorima do 80%) i vanjski koji unosimo hranom. Koristeći logiku (koja se s vremenom i sama mijenja), povećanim unosom vanjskog kolesterola smanjuje se proizvodnja unutarnjeg kolesterola, a to onda dovodi do neželjenih posljedica. Za sada, postoji statistički dokazana veza između povišenog kolesterola i nastanka aterosklerotičnih promjena na krvnim žilama.

LDL kolesterol je onaj kolesterol kojeg smatramo "lošim“ kolesterolom jer ima svojstva da se taloži na stijenke krvnih žila i u zajednici s kalcijem stvara naslage koje sužavaju prolaznost krvi kroz krvne žile i čine iste manje elastičnim.

HDL kolesterol se do sada ubrajao u dobar kolesterol koji na sebe veže štetne supstance između kojih je i LDL kolesterol, te na taj način smanjuju negativne učinke LDL kolesterola. Sada neke studije dovode to u pitanje, ali nemojmo još više povećati kaos u našim glavama.

Trigliceridi su još jedna vrsta masnoća koja se nalazi u masnim stanicama i kombinacija su alkohola i glicerola. Povišeni trigliceridi imaju mogućnost povećanja aterosklerotićnih promjena.

Postoje još određene čestice koje učestvuju u aterosklerotičnim promjenama i za koje treba još dosta ispitivanja da bi se odredila njihova uloga.

Područje genetske uloge nastajanja aterosklerotičnih promjena je novo područje koje treba dosta istraživanja. Ono što znamo je da osobe koje su sklone aterosklerotičnim promjenama trebaju preventivnim djelovanjem smanjiti rizik nastajanja iste.