Na početku treba naglasiti da u našim crijevima imamo generalno dvije vrsta bakterija i to “dobre” bakterije koje su bakterije vrenja i “loše” bakterije koje su bakterije truljenja.

Bakterije vrenja omogućavaju adekvatnu probavu te iskorištavanje svih pozitivnih elemenata za naše zdravlje koje unosimo hranom. Kada se povećava broj bakterija truljenja imamo problema sa stolicom, resorpcijom pozitivnih elemenata hrane, nadimanjem, a samim tim i povećavamo mogućnost nastanka bolesti.

Brojna istraživanja pokazala su važnost crijevne mikroflore u održavanju zdravlja, ali i u sprečavanju razvoja mnogih bolesti.

Kako bi ostali zdravi, vitki i vitalni te imali snage za suočavanje sa svakodnevnim izazovima koji stoje pred čovjekom današnjice, neophodno je stalno održavati ravnotežu dobrih bakterija u našim crijevima. Sve se više istražuju i u kliničku praksu uvode nutritivne sastavnice u obliku živih bakterija, odnosno tvari koje pomažu u održavanju mikrobiote.

Probiotici su živi mikroorganizmi (najčešće iz rodova Lactobacillus, Bifidobacterium i Bacillus) koji pozitivno utječu na održavanje mikrobiološke i imunološke ravnoteže u crijevu.

Prebiotici predstavljaju nerazgradive sastavnice hrane koje potiču rast i/ili aktivnost povoljnih crijevnih bakterija, dok su simbiotici mješavine prebiotika i probiotika koje poboljšavaju razvoj i preživljavanje probiotika po ulasku u probavni trakt.

Probiotičke bakterije blagotvorno djeluju na opće stanje organizma, dodatno štite od brojnih bolesti te ublažavaju njihove simptome. Neki od primjera su infekcija i proljev uzrokovani prekomjernom primjenom antibiotika, upalne bolesti crijeva, kolorektalni karcinom, pankreatitis, virusne infekcije (uključujući HIV), tumori, alergije, reumatoidni artritis, pa čak i dijabetes tipa II te pretilost.

Dobar probiotički proizvod u sebi mora sadržavati velik broj bakterija, kao i sojeve onih bakterija koje nazivamo “dobrim” bakterijama.

Na tržištima danas već postoji raznovrstan izbor, ali se pravi proizvodi očekuju u idućih desetak godina. Iako se ti preparati danas nalaze u slobodnoj prodaji u ljekarnama, preporučuje se da se prije uzimanja probiotika savjetujete sa vašim liječnikom.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]