Od 2012. godine, od kada je na snazi, Ovršni zakon je svake godine (osim 2015.) doživljavao promjene, pa je tako i ove godine. Najčešće su izmjene motivirane pokušajima pronalaženja rješenja za veliki broj blokiranih i ovršenih građana koji se ne mogu nositi s dospjelim obvezama.

I ovoga puta ciljevi su identični, a izmjena zakona je usmjerena i ka zaštiti primanja ovršenika. Naime, izmijenjen je status ovršenika koji prima plaću manju od prosječne neto plaće u RH (5.664,00 kn za provedbu ovrhe u 2017.). Ukoliko se ovrha provodi na plaći ovršenika koja je manja od 5.664 kn, od ovrhe je izuzet iznos od 3/4 plaće ovršenika, ali ne više od 2/3 prosječne neto plaće u RH. Ova konstrukcija rečenice prilično je zbunjujuća pa smo odlučili malo ju pojasniti.

Dakle, ako primate neto plaću u iznosu od 5.035 do 5.664 kn, na zaštićeni račun može Vam se isplatiti maksimalno 3.776 kn. Ukoliko Vam je neto plaća ispod navedenih 5.035 kn, na zaštićeni račun isplaćivat će Vam se 3/4 plaće. Primjerice, ukoliko imate neto plaću 5.000 kn, na zaštićeni račun dobit ćete 3.750 kn, ukoliko imate plaću 4.000 kn, dobit ćete 3.000 kn itd.

Za plaće jednake ili iznad 5.664 kn vrijedi staro pravilo o 2/3 plaće.

U slučaju ovrhe na plaći ovršenika koja je manja od 5.664 kn, a radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje djeteta, od ovrhe je izuzet iznos od 1/4 neto plaće ovršenika, umjesto dosadašnjih 1/2.

Ovi izuzeti iznosi isplaćuju se radniku (na redovan račun ako nije otvoren zaštićeni račun, odnosno na zaštićeni račun ako se provodi ovrha na novčanim sredstvima), a sve više od toga isplaćuje se u korist ovrhovoditelja.

Nova pravila primjenjuju se na sve isplate plaće koje se isplaćuju od 3.8.2017., pa tako i na isplate plaće za srpanj ako se isplaćuju nakon tog datuma.

Izmjene zakona nude i još par zanimljivih i hvalevrijednih promjena pa je tako određeno da se za iznose ovrha do 20.000 kn ne može raditi ovrha na nekretninama, ovrha na jedinoj nekretnini se uopće ne može raditi bez pristanka vlasnika (oprez pri potpisivanju ugovora jer ovrha vrijedi i ako ste unaprijed pristali na ovakvu mjeru naplate), u slučaju gubitka jedine nekretnine država osigurava novčanu naknadu za privremeni smještaj maksimalno 18 mjeseci, ovrha se više ne provodi trenutno već se sredstva blokiraju na 60 dana prije prijenosa te mnoge druge promjene.

Naravno, izmjene su dobrodošle i pohvalne, međutim, i dalje se ne riješava ono najvažnije, a to su uzroci mnogih ovrha i nagomilani dugovi. Zbog ovih izmjena, lakše se da “disat”, ali dugovi i dalje ostaju.