Paket poreznih promjena koji je najavljen kao veliki zaokret ka rasterećenju gospodarstva i kao pozitivan impuls razvoju, počeo je pokazivati mnoge zamke koje je u sebi skrivao. Ponajviše nakon što su izašli konačni prijedlozi Zakona i isti se usvojili, a nakon što su se prestale nabacivati razne prezentacije koje su većinom pokazivale onu “dobru” stranu.

Novi Zakon o doprinosima donosi nova opterećanja poduzetnicima kroz promjene u čl. 21. Zakona kojim se dosadašnja odredba da mjesečna osnovica za doprinose ne može iznositi manje od najniže mjesečne osnovice. To znači da član uprave ili direktor koji je zaposlen u tvrtki ne može imati bruto plaću manju od zakonom propisane minimalne plaće što je za 2016.god. iznosilo bruto 3.120 kn, od 01.01.2017. godine to se mijenja te se dodaje rečenica koja kaže da mjesečna osnovica za rad u punom radnom vremenu osiguraniku koji je istovremeno kod poslodavca član uprave trgovačkog društva ili izvršni direktor trgovačkog društva ili upravitelj zadruge ne može biti niža od umnoška iznosa prosječne plaće i koeficijenta 0,65. Kako je prosječna bruto plaća za devetosmjesečno razdoblje 2016. godine iznosila 7.729 kn, primjenom koeficijenta od 0,65 dobije se da bi buduća mjesečna osnovica za rad u punom radnom vremenu osiguranika koji je istovremeno kod poslodavca član uprave trgovačkog društva ili izvršni direktor bila 5.023,85 kn.

No, može se doskočiti i takvim promjenama u Zakonu pa primjerice smanjenje radnog vremena na 4h, uz istovremeno ugovaranje prava člana uprave trgovačkog društva ili izvršnog direktora da ima samostalnost u određivanju radnog vremena, stanke te dnevnog i tjednog odmora (tada ne postoji obveza vođenja evidencije, a niti ograničenja glede njihova trajanja) za člana uprave može prepoloviti troškove plaće. Naravno, ovo ima negativne posljedice na skupljanje staža. To, naravno, nije i nebi trebalo biti riješenje, ali mnogi poduzetnici, pogotovo početnici biti će prisiljeni iskoristiti ovo pravo jer neće imati drugog izbora.

Moramo napomenuti i da dolazi do promjene minimalne bruto plaće koja od 01.01.2017. iznosi 3.276 kn te da će doći i do promjene osnovice za obračun doprinosa za obvezna osiguranja člana uprave ili direktora trgovačkog društva koji nije u sustavu obveznog osiguranja po niti jednoj drugoj osnovi pa se dužan samostalno osigurati na temelju rješenja Porezne uprave. Ta osnovica u 2016. godini iznosila je 8.037 kn.

Zaključno, teza da se j.d.o.o. može otvoriti za manje od 1.000 kn pada u vodu, kada se uzmu u obzir troškovi koje će početnik imati već u prvom mjesecu poslovanja. Ove promjene svakako nisu poticajne i neće značiti nova radna mjesta, već upravo suprotno, nove nezaposlene.