U našem organizmu postoje vene i arterije. Razlika između tih dviju vrsta krvnih žila je prvenstveno u funkciji i strukturi. Što se tiče funkcije, arterije aktivno sprovode krv iz srca po cijelom tijelu, a vene tu istu krv pasivno vraćaju s periferije organizma u srce.

Kada je u pitanju struktura krvnih žila, onda treba naglasiti da se zid arterija sastoji od tri sloja, a posebno je važan srednji sloj koji u sebi ima mišićna vlakna koja aktivno s funkcijom srca sprovode arterijsku krv od srca k periferiji.

Kod vena imamo samo dva sloja i venske zaliske koji sprječavaju vraćanja venske krvi ka periferiji koju uzrokuje gravitacija. Adekvatnu vensku cirkulaciju indirektno pomaže i muskulatura ekstremiteta.

Na udovima postoje duboke i površne vene.

U slučaju kada dođe do nedostatne funkcije zaliska, krv u venama ide i prema srcu, ali se dio vraća ka periferiji. To dovodi do proširenja vena.

Uzroci tog stanja su prvenstveno nasljedni, no trudnoća, upalne bolesti vena, prekomjerna težina, poslovi koji se prvenstveno obavljaju stojeći ili sjedeći i nedovoljno kretanja, imaju važnu ulogu u nastajanju proširenih vena.

Pacijenti u ovisnosti od stupnja razvoja bolesti imaju manje ili veće bolove u nogama, težak hod,umor nogu i otoke.

Dijagnoza se utvrđuje pregledom pacijenta, a sve se više koriste i nove dijagnostičke metode ultrazvuk - kolor dopler.

Liječenje je konzervativno i kirurški.

Standardni pristup je pacijentu preporučiti nošenje zavoja ili posebnih čarapa. Upotrebljavaju se i različite kreme i gelovi. Ovakvo liječenje ne dovodi do izliječenja nego samo usporava napredak bolesti i smanjuje bolove.

Takav pristup ima nekog smisla u početnoj fazi nastanka bolesti. Čim se bolest počne razvijati, iskustvo je pokazalo da je jedina metoda aktivno liječenje.

U povijesti aktivnog liječenja koristile su se metode sklerozacije vena do većih zahvata operativnim putem uklanjanja najveće vene na unutrašnjoj strani nogu i ostalih varikoziteta.

U današnje doba javljaju se i nove metode aktivnog liječenja.

Konzervativno liječenje ima efekta samo u prvim fazama nastanka varikoziteta, a poslije treba upotrijebiti aktivno liječenje.

Koja je metoda adekvatna za bolesnika, najbolje je da o tome donese odluku vaskularni kirurg.

Treba naglasiti da je i u ovoj bolesti važna prevencija, a ona se sastoji u poznavanju obiteljske anamneze, smanjenju tjelesne težine, kretanju i vježbama.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]