Mnogi pacijenti (češće žene) dolaze u ordinaciju žaleći se da imaju pojavu plavičastih prstiju na rukama.

Treba reći da sada nije period u godini kada se više javljaju ove promjene (koje su vezane za hladnije doba godine), ali dobro je za te promjene znati na vrijeme te ih, koliko je moguće, prevenirati.

Što je Raynaudova bolest?

Odmah na početku naglasimo da pravi uzrok nastajanja ovog poremećaja nije poznat.

Općenito govoreći, dolazi do promjena na razini malih krvnih žila arterijskog sustava (arteriola) u obliku njihova stezanja. To se manifestira promjenom boje prstiju ruke. Vrhovi prstiju i sami prsti poprimaju plavičastu boju. Prema nekim autorima, u 80 do 90% slučajeva bolest se javlja kod mladih žena. Osim na prstima na rukama, promjene se mogu manifestirati i na prstima nogu, nosa i vrha jezika.

Proces započinje stezanjem arteriola te nastaje prva faza poremećaja u vidu blijede kože na prstima. Nastavlja se drugom fazom gdje se boja kože mijenja u plavičastu, a nakon toga nastupa treća faza kada nastupa proširenje arteriola, a boja kože prelazi u crvenu. Srećom, te promjene u cirkulaciji nisu toliko dugotrajne da bi došlo do oštećenja tkiva prstiju i drugih dijelova tijela.

U moguće uzroke se ubrajaju hormonalne promjene (mjesečnica), pa se zato ovi problemi najviše manifestiraju kod mladih žena. Apsolutno je utvrđeno da hladnoća daje poticaj nastajanju problema s cirkulacijom na razini arteriola.

Kao mogući uzrok koji je sigurno jednim dijelom odgovoran za ovaj fenomen je i nama jako poznat element stresa.

Kada imamo ovo sve u vidu, možemo reći da ovo nije toliko opasna bolest, ali da sigurno izaziva promjene koje nisu ugodne.

Prevencija bolesti je ista kao i za sve druge bolesti, a to je dovesti tijelo u psihofizičku ravnotežu. I tu vladaju zakoni adekvatne ishrane, kretanja, pravilnog disanja, unošenje dovoljne količine tekućine i kontrole stresa. Dok to ne postignemo, praktična prevencija se sastoji u tome da u toplijim krajevima krajem devetog mjeseca, a drugdje i prije, obučemo rukavice koje treba stalno nositi kada smo u okruženju gdje vlada niža temperatura. Kada su u pitanju rukavice, onda trebamo znati da trebaju biti od materijala kojii dobro zadržavaju toplinu, da su dovoljno ugodne za nošenje i da nisu uske.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]