„Doživio sam tešku prometnu nesreću u kojoj sam pretrpio ozljedu glave (prijelom baze lubanje). Sam sam kriv za nezgodu, ali imam nekoliko polica osiguranja od posljedica nesretnog slučaja (dopunsko uz osiguranje života, dopunsko uz osiguranje od automobilske odgovornosti, osiguranje preko firme, osiguranje preko jedne kartičarske organizacije), s različitim svotama osiguranja trajnog invaliditeta, sve kod osiguratelja X, u kojega sam imao povjerenja, a sada ga počinjem gubiti, jer su mi , kad sam prijavio ozljede i tražio isplatu osigurane svote, odgovorili da ću morati malo pričekati dok se ne utvrde posljedice ozljede, iako mi u dokumentaciji s liječenja lijepo piše da imam „posttraumatsku epilepsiju?“, a i već je prošlo gotovo jedanaest mjeseci od nezgode i novci mi trebaju, jer sam se i osigurao da ih imam ako mi se nešto dogodi…“, S.P.

Osiguranje od posljedica nesretnog slučaja je ugovor i u tom ugovoru su određene obveze i prava ugovornih strana. Osiguratelj je obvezan isplatiti korisniku osiguranja ugovorenu osiguranu svotu u slučaju smrti i ugovorenu osiguranu svotu za slučaj trajne (ili privremene, ako je ugovorena) invalidnosti. Invalidnost može biti potpuna, kad se isplaćuje cjelokupna ugovorena osigurana svota, ili djelomična, kad se isplaćuje dio osigurane svote koja u postocima odgovara postotku trajne invalidnosti.

Stupnjevi invalidnosti određuju se prema tzv. tablicama za određivanje postotka trajnog invaliditeta kao posljedice nesretnog slučaja/nezgode. Te tablice su sastavni dio ugovora o osiguranju od posljedica nesretnog slučaja, i ne mogu se primjenjivati nikakve druge tablice. U tablicama su navedene ozljede i stupnjevi invalidnosti kao posljedica ozljeda. Ozljede su grupirane u skupine: ozljeda glave, očiju, ušiju, lica, nosa, prsnog koša itd. Među posljedice ozljede glave spadaju i posttraumatske epilepsije. U tablicama se postavljaju i određeni uvjeti koji se moraju ispuniti da bi se te epilepsije priznale kao posljedica nezgode: učestali napadi, karakterne promjene osobnosti, bolnička evidentiranost nakon bolničkog liječenja, odgovarajuća ispitivanja i sl.

U tablicama je određeno i vrijeme kad se utvrđuje stupanj invaliditeta. Tako u tablicama osiguratelja X kod kojega S.P. ima osiguranje, za posttraumatske epilepsije predviđeno je vrijeme najmanje dvije godine poslije nastanka ozljede. Tek kad prođe ugovoreno vrijeme nakon ozljede utvrdit će se o kojem stupnju invalidnosti se radi.

Ono što bi S.P. mogao tražiti već sada jeste isplata predujma osigurane svote koji odgovara stupnju invalidnosti za koji se već sada može utvrditi prema liječničkoj dokumentaciji da je sigurna/nesporna posljedica ozljede (zahtjev utemeljen na odredbi čl. 943., st.3. Zakona o obveznim odnosima).