Sideropenična anemija uzrokovana je manjkom željeza u hemoglobinu kao osnovnim sastojkom eritrocita

 

 

Nakon uvoda u anemije u prošlom članku, nastavljamo s vrstama anemija.

Na prvom mjestu je sideropenična anemija odnosno anemija koja je uzrokovana manjkom željeza u hemoglobinu kao osnovnim sastojkom eritrocita (crvenih krvnih stanica). Željeza ima još i u mišićima (mioglobin). Željezo se nalazi najviše u eritrocitima za obavljanje osnovne funkcije prenosa plinova (kisik-ugljični dioksid), no ima ga i u pojedinim organima, prvenstveno u jetri kao rezervi, u slučaju javljanja potrebe za većom količinom željeza u cirkulaciji.

Vrlo je važno naglasiti da organizam ne može samostalno stvarati željezo, pa je jedini izvor željeza onaj koji unosimo hranom. U hrani biljnog porijekla se nalazi anorganski oblik željeza koje se teže apsorbira u crijevima, a organsko željezo je u crvenom mesu, ribi, jetri koje ima svojstvo da se bolje unosi u organizam. Već je dobro poznato koje biljke imaju više željeza (špinat).

Prema dosadašnjim saznanjima, željezo se najbolje apsorbira ako se uzima na tašte. Proces pretvaranja u odgovarajući oblik željeza započinje već u želucu, najviše se apsorbira u dvanestniku, pa dalje u crijevima.

Tri su osnovna uzroka nastajanja sideropenične anemije.

 

  1. Smanjeni unos željeza  u organizam (glavni razlozi su nedovoljno unošenje sa hranom te različite bolesti probavnog sustava koje smanjuju resorpciju željeza iz hrane koju koristimo)
  2. Povećane potrebe organizma za željezom (tu se prije svega misli na trudnice i djecu u razvoju)
  3. Pojačan gubitak željeza (kronično krvarenje). Osnovni sustavi kod kojih se to dešava je gastrointestinalni sustav gdje možemo navesti gastritis, ulkus, krvarenja iz jednjaka, razni oblici karcinoma, divertikuloze, hemeroidi. Iza toga dolazi urogenitalni sustav gdje je na prvom mjestu obilna i neuredna mjesečnica, kronična bubrežna bolest u terminalnoj fazi, kronične urinarne infekcije (sjetite se nalaza sedimenta urina gdje može pisati masa eritrocita). Tu možemo još navesti i respiratorni trakt s pojačanim curenjem krvi iz nosa. Preostaje još nekoliko razloga kao što su povreda krvnih žila i problemi koagulacije (zgrušavanje krvi).

 

Prevencija je održavanje normalne količine željeza u tijelu raznovrsnom prehranom i redovita kontrola krvne slike, barem jednom na godinu. Ako je pacijent umoran, ima vrtoglavice, slabiju koncentraciju i slično, treba se odmah javiti liječniku da se utvrdi pravo stanje i uzroci tih pojava.

Danas se liječenje odvija prvo prema osnovnim uzrocima nastanka sideropenične anemije. Uz raznovrsnu terapiju daju se pripravci koje uzimamo na usta, a u težim stanjima daje se intravenozno. Srećom, danas imamo više vrsta preparata željeza i preferiraju se oni u tekućem stanju, a manje tablete. No, sve ovisi o samom pacijentu.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]