„Imao sam prometnu nezgodu za koju nisam kriv, u kojoj je oštećen moj, doduše stariji, kombi koji mi služe za obavljanje obrtničkih radova. Na kombiju sam imao posebno uređene napise o mom obrtu, proizvodima i ujedno reklamu … uglav­nom, površina kombija je dos­lovce bila obojena za moje po­trebe… Osiguratelj kod kojega je krivac osiguran platio mi je naknadu za štetu na kombiju, ali kategorički odbija platiti štetu zbog uništenja napisa koje sam imao na starom kombiju, jer da „napisi ne spadaju u vrijednost kombija”…,V.Š.

Čitajući ovakav odgovor predstavnika osiguratelja može se zaključiti ili da se radi o ne­kom vrlo zelenom početniku u poslovima naknade štete ili pak da provodi politika svoga nalogodavca da pokuša “uši­ća­riti” nešto tamo gdje se uši­ća­riti može, a u cilju smanjenja rashoda svoga poslodavca … U slučaju našeg čitatelja V.Š.-a radi se o odgovornosti za štetu, a ne o, primjerice, kasko osiguranju kombija.

Tko drugome uzrokuje šte­tu dužan ju je naknaditi. Pre­ma odredbi čl. 1085.st. 1. Za­kona o obveznim odnosima, “odgovorna osoba dužna je us­postaviti stanje koje je bilo prije nego je šteta nastala” (tzv. načelo potpune naknade). Pre­ma tome, osiguratelj u ovom slučaju mora uspostaviti stanje koje je bilo prije štetnog do­gađaja, a to znači da mora platiti i štetu na kombiju kao vozilu, ali i štetu na reklam­nim i drugim napisima na kombiju, koji doduše nisu sastavni dio vrijednosti kombija, ali predstavljaju imovinu oš­tećenoga koja mu je štetnim nedjelom oštećena. Ako se po odluci osiguratelja radi o tzv. totalnoj šteti na kombiju, onda je za oštećene napise osigura­telj dužan dati naknadu u nov­cu, čl.1085.st.3. Zakona o ob­veznim odnosima. Koliko iz­nosi ta naknada u novcu – stvar je procjene štete odnosno tro­škova potrebnih da bi se na starom ili novom kombiju is­pisala ista reklamna odnosno neka druga poruka oštećenog obrtnika. Do izračuna visine troškova pisanja novih napisa može se doći i uzimanjem pre­dračuna-ponude od ovlaštenog trgovačkog društva koje se bavi takvim poslovima.