Navečer psa možete odvesti na noćno kupanje, danas nam je u Rijeci na raspolaganju nekoliko plaža za pse

 

Konačno nam je i ove godine stiglo ljeto, a kako je došlo neuobičajeno naglo, nije na odmet ponoviti neke mjere predostrožnosti kada su vrućine i napi ljubimci u pitanju.

Dani su sada  najduži, a temperature postaju sve više. Dug dan ponekad nas može prevariti, pa  i u 9 sati navečer još uvijek može biti pretoplo za dužu šetnju sa psom. Svi znamo da su psi mnogo osjetljiviji na visoke temperature nego mi, pa iako se nama večernja šetnja čini sasvim ugodna i prihvatljiva, za psa to može biti previše.

Posebno treba obratiti pažnju na temperaturu ako šetate po asfaltu, naime vrući asfalt još jako dugo isijava toplinu, a naši su psi bosi i njihove su njuškice vrlo blizu tlu. Temperature će svakako biti ugodnije u jutarnjim satima, pa dužu šetnju koja se zimi obavlja poslije podne ili uvečer, pokušajte prebaciti u rano jutro.

Navečer psa možete odvesti na noćno kupanje, danas nam je u Rijeci na raspolaganju nekoliko plaža za pse.

Pas počinje dahtati čim izađe iz klimatiziranog stana, stoga već življa igra sa drugim psom ili bacanje loptice može biti vrlo opasno posebno kod pasa brahicefaličnih pasmina (buldog, mops, bokser, pekinezer, kavaljer...) Odlazak na plažu u najtoplijim dnevnim satima nikako nije preporučljiv, bez obzira na to što računamo na hlad i na to da će pas biti mokar.

Unatoč svim mjerama opreza, kod pasa može doći do pregrijavanja i do poremećaja elektrolita ako dozvolimo da pije more. To se posebno često događa psima koji rone i vade kamenje iz mora ili pak plivaju za štapom ili lopticom. Normalna tjelesna temperatura kod pasa je 38.5 stupnjeva celzijusa, dakle značajno viša od naše, pa je to razlog da oni lošije od nas podnose visoke temperature. Osnovni mehanizam hlađenja kod pasa je dahtanje. Dahtanje je zapravo ubrzano površno disanje sa frekvencijom od

200 do 400 puta u minuti pri čemu pas može povećati disajni volumen sa dvije na pedeset litara. Kada dahće pas pretežno udiše na nos, a izdiše na usta. Isparavanje se odvija preko nosne sluznice. Tu su zakinuti spomenuti  psi brahicefaličnih pasmina  pa je kod njih potreban poseban oprez.

Upravo ovi psi najpodložniji su toplotnom udaru jer se zbog male površine nosne sluznice ne uspijevaju adekvatno ohladiti dahtanjem. Treba im pomoći tako da ih se malo smoči ili da im se preko leđa stavi mokar ručnik.

Posebno je važno da imaju na raspolaganju dovoljne količine svježe vode. Svakako preporučujem da na raspolaganju uvijek imaju najmanje dvije zdjelice sa vodom.

Što se tiče jela i psima i nama je apetit smanjen za vrućih dana. Obrok im treba ponuditi što kasnije navečer kada više nije tako vruće. Ljeto i vrućine ionako kratko traju pa se ništa neće dogoditi ako pas nešto slabije jede nekoliko dana.

Automobil je posebna priča i danas svi znamo da je po toplom vremenu smrtonosna zamka za zatvorenog psa. Pravilo je jednostavno- psa ne ostavljajte samog i zatvorenog u autu niti minutu,  a ako je moguće svakako ohladite auto prije nego u njega ukrcate vašeg ljubimca.