Pri utvrđivanju prava na regres vozaču nije moguće dokazivati da je za nezgodu i štetu krivo stanje na cesti

 

Mome sinu je, zbog prekršaja i upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola bila oduzeta vozačka dozvola na tri mjeseca. On je u to vrijeme uzeo vozilo i opet uzrokovao lakšu prometnu nezgodu i oštetio drugo vozilo svojom krivnjom, ali nije bio pod utjecajem alkohola. Tvrdi da je isključivi krivac za tu nezgodu stanje na cesti (bilo je snijega), a ne njegova vožnja... Osiguratelj koji je platio popravak oštećenome najavljuje protiv sina regres isplaćenih iznosa... Je li to u redu i može li osiguratelj tražiti isplatu regresa od mene kao vlasnika vozila? I još – gubim li pravo na bonus iako ja nisam uzrokovao štetu?“, R.S.

 

Prema čl. 24. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu „osigurana osoba“ gubi pravo iz ugovora o osiguranju ako je vozaču oduzeta vozačka dozvola i u tom vremenu vozač uzrokuje štetu trećoj osobi. Temeljem istoga članka osiguratelj koji je isplatio odštetu trećoj osobi ima pravo od osobe koja je odgovorna za štetu tražiti regres isplaćenih iznosa, troškova i kamata.

Pri utvrđivanju prava na regres vozaču nije moguće dokazivati da je za nezgodu i štetu krivo stanje na cesti, a ne to što mu je vozačka dozvola oduzeta. Osiguratelju je dostatno utvrditi da je vozač upravljao vozilom dok mu je bila oduzeta vozačka dozvola i nanio štetu trećoj osobi, za koju je odgovoran.

Prema navedenom članku Zakona regres duguje „osoba koja je odgovorna za štetu“, a to je vozač. Prema tome, osiguratelj od vlasnika vozila ne može tražiti regres isplaćene odštete, troškova i kamata. No, vlasnik vozila, kao ugovaratelj osiguranja, izgubit će pravo na bonus koji ima, jer je po njegovoj polici šteta oštećenome isplaćena, polica je „korištena“, rizik se ostvario. Jedini način da se bonus sačuva jeste naplata regresa u cijelosti, čime bi se polica „očistila“.