Glavni uzrok nastanka aneurizme je arterioskleroza koja se događa na unutarnjem sloju krvne žile. Dobro su poznati čimbenici koji su odgovorni za brži razvoj arterioskleroze, a to su povećane masnoće u krvi, pušenje, nedovoljno kretanje. Drugi manje prisutni uzroci su traume, bakterijske i druge infekcije

 

Danas imamo sve više i više koji su čuli za mnoge medicinske termine i njima se manje više uspješno koriste. No, dosta pacijenata i dalje u stvari ne zna što uistinu znače ti termini. Sve više imam pacijenata koji dođu u ordinaciju i kad ih pitam koje probleme imaju, odgovaraju s dijagnozom (povišeni krvni tlak, alergije...). Kad ih upitam znaju li što ta dijagnoza znači, odgovor je u većini slučajeva - ne. Ali definitivno pacijenti više ne navode poteškoće, nego dijagnoze.

Danas ćemo govoriti i ukratko objasniti termin aneurizma.

Jednostavna definicija je da je aneurizma proširenje dijela arterije, a najčešće aorte (glavna arterija koja vodi krv iz srca u sve dijelove organizma, manjim i manjim arterijama).

Na samom početku treba reći barem jednu rečenicu o građi zida arterije. On se sastoji općenito od tri sloja. Od unutrašnjeg kojeg gradi epitelna sluznica, zatim je mišićni sloj i na kraju, s vanjske strane imamo zaštitni sloj vezivnog tkiva koji pomaže u očuvanju kompletne strukture arterijskog krvnog suda. Vene, primjerice, nemaju mišićni sloj.

Ovo smo sve naveli da bi mogli lakše shvatiti daljnje objašnjenje pojma aneurizma.

Glavni uzrok nastanka aneurizme, ali ne i jedini, je arterioskleroza koja se događa na unutarnjem sloju krvne žile. Dobro su poznati čimbenici koji su odgovorni za brži razvoj arterioskleroze, a to su povećane masnoće u krvi, pušenje, nedovoljno kretanje. Drugi manje prisutni uzroci su traume, bakterijske i druge infekcije.

Drugi čimbenik koji je odgovoran za razvoj aneurizme je povećani krvni tlak. Mislim da je to sasvim jasno. Ako imamo cijev kroz koju prolazi tekućina, na mjestu cijevi koje je oštećeno prvo će se javiti proširenje, a zatim, ako se tlak povećava ili takvo stanje duže potraje, doći će do puknuća cijevi.

Kod čovjeka najveći broj aneurizmi nastaje u trbušnom dijelu aorte. Simptomi su iznenadna jaka bol u trbuhu i pojačane pulsacije. Takva bol je upozorenje i pacijent se treba hitno javiti na pregled i kod potvrde dijagnoze operirati. U protivnom, može doći do smrtnog ishoda zbog unutrašnjeg krvarenja. Ovo navodim jer ponekad se sve ovo događa bez prisutnosti upozoravajuće boli i tu je prognoza veoma loša. Operativni zahvat se sastoji u tome da se prošireni dio aorte zamjeni s umjetnom krvnom žilom.

Imamo aneurizme i na manjim arterijama, a posebice su opasne one u glavi i na krvnim žilama koji ulaze u mozak. Liječenje je isključivo operativnim putem. Prevencija ovog oboljenja je opća koja važi i za sve druge bolesti - adekvatna prehrana, kontrola krvnog tlaka, kretanje. U slučaju bilo kakve sumnje u nastanak aneurizme, odmah se javite liječniku!

 Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na [email protected]