Prema nekim autorima, giht je bolest bogatih i hedonista. Naime, to su osobe koje konzumiraju alkohol, koji uzimaju hranu bogatu purinima (kemijski spoj), a to su meso, suhomesnati proizvodi, srdele, školjke, grahorice itd. To je do određene mjere točno, no danas imamo praksu da od gihta boluju i osobe koje ne ulaze u tu grupu ponašanja.
To je bolest koja nastaje kada se u tijelu povećava razina mokraćne kiseline, a koja se onda u obliku kristala taloži u zglobovima (najviše u zglobovima stopala, koljena). To taloženje izaziva jake bolove, crvenilo i samim time otežano kretanje.

Povišena razina mokraćne kiseline u organizmu nastaje kod povećanog unosa hrane bogate purinima te neadekvatnim izlučivanjem istog putem bubrega. Tu treba još dodati i problem povećane tjelesne težine koja još više opterećuje koštano-mišićni sustav.

U alkoholu nama purina, ali on ima tu ulogu da smanjuje izlučivanje mokraćne kiseline u bubrezima.

Od ovog stanja više pate muškarci, ali i žene, posebno nakon menopauze.

Dijagnoza se postavlja nakon anamnestičkih podataka koji govore o naglom nastanku bolova u pojedinim zglobovima. Ako se pri tome u krvi ustanovi povećana razina mokraćne kiseline te se po potrebi i rentgenski potvrde promjene u zglobovima, onda je dijagnoza jasna.

Kada govorimo o terapiji, onda treba naglasiti da nema jedinstvenog lijeka. Koriste se lijekovi koji djeluju na bol, protuupalne mehanizme. Tu se prvenstveno preporučuju nesteroidni lijekovi. Kod težih oblika uremičnog artritisa koriste se i steroidi koji se ubrizgavaju u sam zglob. U praksi se dosta koristi i Alopurinol, lijek koji usporava nastajanje uremične kiseline i koristi se kod kroničnih stanja gihta.

U liječenju gihta važnu ulogu ima i pravilna prehrana u kojoj je bitno uzimati hranu u kojoj nema purina.

Danas u svijetu postoje razne škole i preporuke o ishrani pacijenata koji boluju od gihta. Postoji problem jer se preporučuju namirnice koje nisu dobre za ostale zdravstvene probleme. I tu je zlatno pravilo da u ničemu ne treba pretjerivati. U praksi je dokazano da je bitno kod gihta izbjegavati onu hranu koja sadrži masnoće i purine. To su iznutrice, kobasice, suhomesnati proizvodi, sardine, školjke.

Prevencija se sastoji u tome da se normalizira tjelesna težina, da se izbjegavaju namirnice bogate purinima i da se konzumira dovoljna količina tekućine (obična voda). Kod vode treba paziti da se ona uzima ravnomjerno preko dana, pogotovo kod pacijenata koji imaju kardiovaskularne bolest.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]