Da bismo mogli preživjeti, u svakom organizmu nalazi se imunološki sustav koji ima važan zadatak da uklanja sve elemente koji mogu narušiti zdravlje

 

Riječ imunitet jedna od najčešćih koja se koriti u svakodnevnom životu kada je u pitanju zdravlje. Otprilike na prvom mjestu je povišeni krvni tlak, zatim su tu problemi sa srcem, prostatom, probava, a pri samom vrhu je imunitet. Razumljivo je da se dosta manje govori o najtežim oboljenjima (a to je prvenstveno karcinom) jer od te dijagnoze svi bježe, pa je bolje da zlo to ne čuje. Kada pitam pacijente što je to imunitet, onda mogu reći da mali broj ljudi zna u stvari što je to.

Dakle, prije svega, pokušajmo na jednostavan način objasniti što je to imunitet. Naš organizam je od začeća pa sve do same smrti podvrgnut nizu napada, prvenstveno vanjske, ali i unutarnje sredine. Tu se prvenstveno radi o bakterijama, gljivicama i virusima, ali isto tako na naš organizam djeluju toksična sredstva i drugi supstrati s negativnom konotacijom na naš organizam. Da bismo mogli preživjeti, u svakom organizmu nalazi se imunološki sustav koji ima važan zadatak da uklanja sve te elemente koji mogu narušiti zdravlje. Osnovna podjela imunološkog sustava je na humoralni (u organizmu se stvaraju proteini koji uništavaju "neprijatelje") i celularni (stanični sustav). Ovaj drugi nam je nešto poznatiji, a to su općenito bijela krvna zrna koja se dijele na niz podvrsta i svaka od njih ima svoju ulogu u obrani organizma. Spomenimo samo limfocite, granulocite, eozinofile... Ovim sustavom upravlja neurovegetativni sustav pod direktnom kontrolom našeg mozga. Što to znači? Imunološki sustav djeluje samostalno, a ako dođe do poremećaja tog sustava pod djelovanjem našeg načina života, stresa, prehrane, kretanja, onda dolazi do slabljenja istog i nastajanja bolesti.

Ponekad su strani vanjski elementi posebno patološki, pa nastaje bolest i pored svih naših napora da adekvatno odgovorima na vanjske "neprijateljske" snage.

Tu onda stupa na snagu medicina, koja pomaže da se smanji broj i sastav patoloških elemenata. U isto vrijeme se pomaže imunološkom sustavu da se oporavi kako bi mogao ponovno preuzeti kontrolu. Ovdje ćemo spomenuti još jedan termin koji još uvijek nije u potpunosti jasan, a to su autoimune bolesti kada organizam napada samog sebe. Zašto i kako, o tome treba dosta razmatranja i ispitivanja kako bi došli do jasnog odgovora, a samim time i do adekvatnog pristupa i lijeka.

U sljedećem članku govorit ćemo o osnovnim elementima koji direktno utječu na normalan rad imunološkog sustava.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na [email protected]