Za vrijeme zimskih mjeseci kombinacija niskih temperatura, vjetra i suhog zraka u grijanim prostorijama našoj koži uvelike oduzima vlagu

 

I ovoga puta pozvao sam u goste jednog liječnika specijalista, dr. Lidia Nežić Kosanović, spec dermatovenerologije, Trpimirova 3 iz Rijeke napisala nam je članak o tome što se događa s kožom zimi i što možemo učiniti po tom pitanju.



Koža je površni organ koji pokriva naše tijelo i štiti ga od vanjskih utjecaja.

Površina kože prekrivena je zaštitnim hidrolipidnim filmom koji kožu štiti od gubitka vode i time i od isušivanja.

Za vrijeme zimskih mjeseci kombinacija niskih temperatura, vjetra i suhog zraka u grijanim prostorijama našoj koži uvelike oduzima vlagu. Koža tako postaje suha, a time i podložnija raznim oštećenjima i infekcijama. Posebno je osjetljiva koža dojenčadi i male djece koji imaju vrlo nježnu, tanku i propusnu kožu.

Njihova koža ima oskudan hidrolipidni sloj i zbog toga se vrlo brzo isušuje, pa bakterije i štetne tvari iz okoline lakše prodiru u kožu.

Loše prehrambene navike, jednolična ishrana siromašna vitaminima, nedovoljan unos tekućine, nepravilno korištenje preparata za njegu, dovode do pojačanog isušivanja kože, gubitka vlage i posljedično do nastanka bora.

Za suhu kožu specifičan je osjećaj zategnutosti i peckanja. Ljuštenje je znak vrlo suhe i dehidrirane kože. Suha koža izgleda starije, jače su izražene bore i kožne brazde. Suhe, mrtve stanice u gornjem sloju kože tvore mrlje što se vidi kao nejednolika boja.

Suha koža često svrbi. Svrbež kože se javlja zbog intenzivnog isušivanja kože (može se javiti u svim dobnim skupinama, ali je najčešći kod starijih osoba i male djece). Zato je potrebno koži osigurati posebnu, svakodnevnu njegu kako bi ostala lijepa i zdrava tijekom cijele godine.

Kod osoba s osjetljivom kožom postoji pojačana reaktivnost na vanjske faktore, kao što su vjetar, hladnoća, toplina te se primjećuje nastanak većeg broja kapilara, crvenila, suhoće s perutanjem, gruba je na dodir, iritirana. Simptomi se često izmjenjuju, a znaju potrajati kroz duži vremenski period.

S godinama problemi postaju naglašeniji, a razlog tome je i starenje kože - ona postaje tanka i ima znatno smanjenu mogućnost zadržavanja dovoljne količine vlage.

Ti česti problemi uspješno se mogu riješiti nakon konzultacije s dermatologom koji ćeodrediti analizu stanja kože posebnom kamerom te nakon toga individualni pristup svakom pacijentu prema njegovim detektiranim problemima i životnoj dobi.

Stručna analiza kože nam predstavlja temelj uspješnog savjeta i omogućuje nam odabir odgovarajućeg tretmana i preporuke za kućnu njegu. Individualni, stručni i sistematični pristup svakom pacijentu optimalan je put da se postignu zadovoljavajući rezultati kod većine kožnih problema koji nas muče.

 

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]