Svaka osoba je, bez obzira na kronološku dob, sposobna za određenu vrstu tjelesne aktivnosti. Starost nikako ne predstavlja ograničavajući faktor za vježbanje.

Korisnost redovite tjelesne aktivnosti u starijih očituje se u:

- prevenciji kroničnih bolesti srca i krvnih žila,

- smanjenju rizika od nastanka povišenoga krvnog tlaka,

- sprječavanju nastanka povećane koncentracije masnoća u krvi,

- poboljšavanju lipoproteinskog profila (povećava HDL - lipoproteine visoke gustoće, a smanjuje LDL - lipoproteine niske gustoće),

- smanjenju rizika od nastanka šećerne bolesti neovisne o inzulinu,

- smanjenju rizika od moždanog udara,

- povoljnom djelovanju na autonomni živčani sustav,

- smanjenju rizika od nastanka karcinoma debelog crijeva,

- smanjenju rizika od nastanka inkontinencije,

- smanjenju prekomjerne tjelesne težine,

- prevenciji nastanka osteoporoze

Vrlo je važno da se odabere ona tjelesna aktivnost koja nam odgovara. Nikada ne smijemo pretjerivati, dovoljno je šetati, lagano vježbati, voziti bicikl, planinariti i sl.

Važno je prije svega obaviti liječnički pregled starije osobe koja provodi tjelesnu aktivnost.

Savjet treba potražiti kod liječnika obiteljske medicine koji skrbi o starijem čovjeku, a zdravstveni pregled treba obaviti prije uključivanja u program tjelovježbe za starije ljude. Kod starijih osoba obavezno je obaviti snimanje elektrokardiograma u mirovanju i opterećenju (EKG) te rendgensko snimanje srca i pluća. Od laboratorijskih pretraga važna je kompletna krvna slika, analiza urina, glukoze u krvi, kreatinina u serumu i kolesterola. Tijekom kontinuirane primjene programa tjelesne aktivnosti za starije potrebno je periodično ponoviti testiranja prvenstveno radi kontrole zdravstvenog stanja i utvrđivanja funkcionalne sposobnosti te zbog veće motiviranosti starije osobe na daljnju tjelovježbu po rezultatima testiranja korisnosti redovite tjelovježbe.

Ako tijekom bavljenja tjelovježbom dođe do bilo kakvih zdravstvenih poteškoća starijeg čovjeka (boli u prsnom košu, otežanog disanja, osjećaja slabosti itd.) odmah treba prekinuti vježbanje i savjetovati se sa svojim obiteljskim liječnikom.

Sretna Vam mladost treće dobi!

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]