Kesteni pripadaju skupini orašasti plodova, no od svojih se rođaka (oraha, badema i lješnaka) razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin C


Teško je zamisliti jesenske ulice grada bez opojnog mirisa pečenih kestena.

Poznato je stotinu različitih vrsta kestena, no općenito se dijele na pitome i divlje.

Pitomi kesten (Castanea sativa) drvo je iz porodice bukovki koje karakterizira crvenkasto-smeđi plod glatke površine koji raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod sazrije. Ovo orašasto voće uglavnom raste u južnom dijelu Europe i na Sredozemlju. Kod nas je najpoznatiji lovranski marun koji raste na obroncima Učke, zaselcima iznad Lovrana, Dobreću, Lignju, Tuliševici, Kožulima i Lovranskoj Dragi.  Lovranski maruni glase za jednu od najkvalitetnijih vrsta kestena na svijetu, a njegovi plodovi su veći i slađi od običnih kestena.

Kesteni pripadaju skupini orašasti plodova, no od svojih se rođaka (oraha, badema i lješnaka) razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin C. Kesteni su visoko energetska namirnica, 100 g pečenih kestena sadrži čak 245 kalorija. Zanimljivo je da pečeni kesten sadrži više vitamina, a kuhani veću količinu mineralnih sastojaka.

Kesteni ne sadrže gluten, pa se preporučuju osobama koje boluju od celijakije ili ga izbjegavaju.

Odličan su izvori prehrambenih vlakana koji smanjuju razine lošeg kolesterola u krvi te ubrzavaju probavu. Kesten je bogat kalijem, fosforom i bakrom kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sustava te bubrežnim bolesnicima. Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, te mangana, kalcija, klora, željeza i magnezija.

Pri kupovini svježih kestena treba odabrati plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. Kada ih primite u ruku, težina treba odgovarati njihovoj veličini. Izbjegnite kestene koje imaju šuplji zvuk kad ih tresete. Ubrane ili kupljene kestene čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Kestene najčešće konzumiramo kuhane ili pečene. Mogu se koristiti za pripremu juha, preko glavnih jela do deserata. Dodaju se salatama, jelima od tjestenine, koriste se u pripremi umaka koji se poslužuje uz divljač. U mnogim je zemljama svijeta Božić nezamisliv bez purice punjenje nadjevom od kestena. Pire od kuhanih kestena, osim uz šlag koristi se i kao nadjev za razna tijesta. Pečeni kesteni se mogu osušiti i samljeti u brašno koje koristimo za pripremu ukusnih kolača i pita.

Za pripremu ove ukusne čokoladne torte koristila sam kuhane i mljevene kestene, no vjerujem da bi kesten pire ili kestenovo brašno jednako dobro funkcionirali kao zamjena.




SASTOJCI:

  • 200 g crne čokolade + 100 g za preljev
  • 6 jaja
  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 60 g smeđeg šećera
  • 150 g kuhanih i mljevenih kestena
  • prstohvat soli

 

PRIPREMA:

Pećnicu zagrijati na 180°C. Čokoladu otopiti na pari.

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka te ih uz prstohvat soli izlupati u čvrsti snijeg.

Žumanjke sa šećerom i maslacem pjenasto izmiksati. Dodati otopljenu čokoladu i kestene. Promiješati da se sjedini.

U čokoladnu smjesu ručno umiješati snijeg od bjelanjaka.

Izliti u kalup za tortu promjera 20 cm i peći 40-50 minuta na 180°C.

Kada se torta ohladi, preliti je s otopljenom čokoladom i ukrasiti po želji.




U slast!