Naš čitatelj Martin piše: “U srpnju 2016. otac je sklopio osiguranje osobnog automobila (12 rata na Diners gdje je imao dodatnu karticu, mama je nosioc kartice). U mjesecu 9. prouzročio je prometnu nesreću u kojoj je on krivac… U listopadu po očevoj punomoći vraćam tablice MUP-u, te prodajem oštećeno vozilo koje nije u voznom stanju, te će ga vlasnik prodavati u dijelove. Po odjavi vozila predajem zahtjev…osiguranju za prekid osiguranja vozila i povrat razlike uplaćenog novca. Osiguranje odgovara da je otac kriv za prometnu nesreću i da mu oni zbog toga nisu dužni vratiti uplaćen novac, tj. i dalje svaki mjesec skidaju rate osiguranja za vozilo. Međutim, krajem mjeseca otac umire… ali Diners taj dug mjesečne otplate prebacuje na majčinu karticu… Da li je osiguranje dužno vratiti novac koji se trebao uplaćivati nakon odjave vozila?“

Ugovorom o osiguranju osiguratelj se obvezuje ugovaratelju osiguranja (ovdje: vlasnik vozila) da će trećoj oštećenoj osobi isplatiti naknadu štete koju joj uzrokuje osiguranik, a ugovaratelj osiguranja se obvezuje osiguratelju platiti premiju osiguranja (usp. čl. 921. Zakona o obveznim odnosima). Ugovor se sklapa na određeno vrijeme koje je naznačeno u polici osiguranja. Ako u tom osigurateljnom razdoblju nastane osigurani slučaj (šteta uzrokovana prometnom nesrećom za koju je kriv ugovaratelj osiguranja-osiguranik) osiguratelj nije dužan izvršiti povrat premije bez obzira što je ugovor o osiguranju prestao prije ugovorenog roka zbog uništenja osiguranog motornog vozila.

Naime, obveza osiguratelja je platiti štetu oštećenoj osobi, a obveza ugovaratelja je platiti premiju osiguranja. Kako je osiguratelj izvršio svoju obvezu iz ugovora, tako i ugovaratelj osiguranja mora izvršiti svoju obvezu – obvezu uplate cjelo­godišnje premije osiguranja. To što je plaćanje premije ugovoreno u obrocima ne mijenja ništa, jer ostaje netaknuta obveza ugovaratelja na uplatu cjelokupne premije za ugovoreno razdoblje osiguranja. Ugovoreno plaćanje premije u obrocima je olakšanje za ugovaratelja osiguranja, koji je inače obvezan platiti premiju unaprijed u jednom iznosu kod sklapanja ugovora o osiguranju.