Da su banke majstori u potpunom prebacivanju rizika za odobreni kredit na potrošača, ili na nekoga drugoga, govori nam primjer našeg čitatelja J. B., koji ima slijedeći problem: od X banke dobio je hipo­tekarni kredit za kupnju stana; prije puštanja kredita u opticaj banka mu je tražila

a) policu osiguranja života (tzv. rizik smrti),

b) policu osiguranja stana od požara i nekih drugih opasnosti,

c) upis hipoteke u visini kre­dita na kupljeni stan.

J.B. je prihvatio uvjete ban­ke, jer bez istih nije imao šanse dobiti kredit, ali je ponudio banci kao osiguranje dvije po­lice osiguranja života, koje otprije ima kod dva različita osiguratelja i, umjesto nove police osiguranja stana od požara i nekih drugih opasnosti, policu kolektivnog osiguranja vlasnika stanova u zajedni­čkoj zgradi koju je u ime i za račun stanara-vlasnika stanova zaključio zajednički upravitelj zgrade, a u kojoj je osiguran i njegov stan. Banka je to sve odbila i insistira na policama po svom zahtjevu sileći ga da se osigura kod točno određenog osiguratelja!, čime je – kaže J.B.- njemu nametnula potpuno novi i nepotrebni teret, jer “…ionako u slučaju štete ne mogu naplatiti štetu u ili na stanu dva puta”.

Normalno je da banka traži osiguranje za svoj kredit. Uobi­čajeno je da se kao osiguranje traži osiguranje (riziko) života. Međutim, ako J. B. već ima dvi­je police osiguranja života s osiguranim svotama za slučaj smr­ti koje pokrivaju iznos kredita, korektno bi bilo da ban­ka prihvati te police kao osiguranje uz uvjet da je J. B. kao ugovaratelj imenuje za korisnika iz tih polica u slučaju njegove smrti. Odbijajući prihvatiti postojeće police osiguranja života kao osiguranje banka ruši jednu od vrlo važ­nih funkcija police osiguranja života: papira koji se može založiti, vinkulirati na drugu osobu i sl. Što se tiče imovinskog osiguranja zajedničkih dijelova zgrade i pojedinih privatnih stanova – i ovdje bi se mogla prihvatiti zajednička polica osiguranja od požara i nekih drugih opasnosti, s tim da bi i ovdje J. B. morao policu vinkulirati na banku (prenijeti na nju prava iz postojeće police osiguranja za koju plaća premiju). Sileći pak J.B.-a na sklapanje novih nepotrebnih ugovora i to kod točno određenog osiguratelja, banka krši i propise Zakona o zaštiti potrošača, što zaslužuje prijavu banke Agen­ciji za zaštitu tržišne utakmi­ce.