Bubrezi su parni organi koji imaju dvostruku ulogu. Jedna je, dobro poznata, da filtriraju krv i izlučuju višak tekućine i otpadnih produkata metabolizma, prvenstveno bjelančevina, ali isto tako reguliraju razinu elektrolita, acidobaznog statusa organizma.

Druga manje poznata uloga bubrega je da proizvode hormone koji reguliraju krvni tlak, pomažu stvaranje crvenih krvnih stanica itd.

Treba reći da bubrezi stalno rade i da se dnevno proizvede do 175 litara primarnog urina, a onda se u organizam vraćaju tekućina i ostali elementi koji trebaju organizmu, a višak tekućine, minerala i otpadnih produkata metabolizma se izbacuju u vidu sekundarnog urina koji mi preko mokraćnog sustava izbacimo van.

Najčešće bolesti bubrega su pijelonefritis, glomerulonefritis te kamenci u bubrezima.

Pijelonefritis je bakterijska infekcija koja najčešće nastaje kod otežanog izbacivanja mokraće iz bubrega (kamenci, refluks, pritisak na mokraćovode) te se bakterijska infekcija iz mjehura može proširiti i na bubrege.

Pijelonefritis može nastati i krvnim putem kada je smanjen imunitet te bakterije iz drugih dijelova tijela mogu doći do bubrega te nastaje upala. Bolest nastupa iznenada s jakom tresavicom, povećanom tjelesnom temperaturom, učestalim mokrenjem s bolovima u predjelu bubrega. Terapija je davanje adekvatne doze antibiotika koji je efikasan za prisutnu infekciju (tip bakterija). Potrebno je uraditi urinokulturu i antibiogram. Preporučuje se uzimanje više tekućine te simptomatska terapija za smanjenje tjelesne temperature i bolova.

Jako je važno mirovanje. U slučaju učestalih bubrežnih infekcija potrebno je uraditi kompletnu dijagnostiku, a po potrebi i kirurški intervenirati.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]