Glavni uzrok nastajanja promjena koje dovode do diverikulitisa je način prehrane, a tu je još i suvremeni  način života s puno sjedenja i  nedovoljno kretanja

 

Odmah na početku naglašavam da je broj bolesti u gastrointestinalnom traktu sve veća i veća. Općeniti razlozi se nalaze u načinu života, prehrani. Takav trend je rezultirao i u oboljenjima debelog crijeva. Sve više i više pojavljuje se bolest debelog crijeva koju zovemo divertikuloza. Što je to ustvari ? Prvo imamo promjene u zidu debelog crijeva u vidu manjih vrećica u sluznici  koje izbijaju kroz zid debelog crijeva. Takvi „balončići“ se nazivaju divertikuli. U tim vrećicama se zadržava sadržaj crijeva te umjesto da stolica izlazi van, ona se zadržava duže vrijeme u tim naborima. Takvo stanje najčešće dovodi i do upale crijevne sluznice koju nazivamo divertikulitis. Za sada se smatra da te vrećice nastaju zbog povećanog tlaka u crijevima.

Glavni uzrok nastajanja tih promjena je način prehrane, a prije svega se misli na to da ne uzimamo hranu bogatom vlaknima, voće i povrće. Tu je još i suvremeni  način života s puno sjedenja i  nedovoljno kretanja. Takvo stanje dovodi najčešće do problema  neadekvatnog pražnjenja crijeva. Opstipacija ili, narodnim jezikom, zatvor, jedna je od pojava koja nam sve više pravi probleme. Mislim da vam je ovo stanje sasvim poznato i trebali bi se, barem malo, zamisliti da li se i mi nalazimo u toj skupini ljudi.

Klinička slika se sastoji u tome da imamo bolove u donjem lijevom trbuhu koji se smanjuju nakon stolice. Tu treba dodati stanje meteorizma (napuhanosti) crijeva, pojačanu flatulenciju (vjetrovi), stolica i vjetrovi jako smrde zbog povećanog broja bakterija truljenja. Kada se pojavi još i povišena temperatura, onda možemo govoriti o tome da je došlo do upalnih procesa u vrećicama, koji se, kako smo rekli, zovu divertikulitis.

Što treba uraditi kada se pojave ovi simptomi? Prvo, treba naglasiti da se ovakvo stanje ne smije zanemarivati. Potrebno je da se javite svom liječniku koji će onda ovisno o vašim simptomima odrediti i način dijagnostike i liječenja.

U medicinskom smislu, do jasne dijagnoze dolazimo kolonoskopijom (uvlačenjem elastične cijevi koja je građena od fiberglasa s kamerom i svjetlom). Na taj način imamo direktnu sliku stanja sluznice crijeva  i mogu se vidjeti gore navedene vrećice. Možemo još koristiti i CT dijagnostiku, magnetnu rezonancu. No, o vrsti dijagnostike odlučuje naš liječnik na osnovu našeg stanja. Kod jače izraženih problema, potrebna je hospitalizacija, jer jedino u bolnici možete dobiti adekvatnu dijagnostiku i terapiju.

U preventivnom smislu treba odmah početi s promjenom prehrane (uvoditi više vlakana, voća, povrća i vode). Tu se još dodaje i pojačano kretanje te izbjegavanje, što je više moguće, sjedenja. Šetnja svaki dan od 20 do 30 minuta učinit će više za naš organizam nego što možemo i zamisliti.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]