Uremija je teško bubrežno oboljenje u kojem dolazi do prestanka funkcije bubrega koja može dovesti do smrtnog ishoda ako se ista ne prepozna na vrijeme i ako se hitno ne poduzme liječenje.

Uremija se dijeli na akutnu i kroničnu.

Uzroci uremije su razni, a najvažniji su:

– infekcija

– problemi cirkulatornog sustava

– autoimune bolesti

– metabolički problemi (diabetes mellitus)

– anatomske anomalije

– trovanja

Simptomi su različiti, od toga da su izraženi s povećanom temperaturom, glavoboljama, mučninom, umorom, psihičkim poremećajima, do slabo izraženih simptoma gdje pacijenti navode da su blago prehlađeni i umorni, ali osnovni pokazatelj je smanjeno mokrenje koje može ići do potpunog prestanka mokrenja.

Vrlo je važno te sve simptome prepoznati te se javiti svom liječniku.

Nakon uzimanja anamneze, pregleda te laboratorijskih nalaza, uočava se porast otpadnih metabolita bjelančevina ureje i kreatina te dolazi do disbalansa minerala u krvi, prvenstveno porasta kalija.

Nakon takve spoznaje, odmah se primijenjuje adekvatno liječenje u ovisnosti o kakvom uzroku se radi.

Danas imamo više načina liječenja. Prvo se pokušava uspostaviti funkcija bubrega otklanjanjam uzroka nastanka uremije te poticati bubrežne funkcije.

U slučaju da se nisu postigli očekujući rezultati, primijenjuje se liječenje s hepodijalizom ili peritonealnom dijalizom.

Dijaliza je metoda pomoću koje filtriramo krv pacijenta i na taj način izbacujemo produkte metabolizma proteina (ureja, kreatinin) te reguliramo razinu elektrolita u serumu.

Peritonealna dijaliza je metoda koja “koristi” prirodne membrane u našem trbuhu za isti mehanizam.

U današnje vrijeme najbolja metoda liječenja kroničnog zatajivanja rada bubrega je transplantacija organa. Treba naglasiti da je tu Hrvatska među vodećima u svijetu.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]