Uzroci nastajanja uretritisa mogu biti različiti, ali najčešće je to bakterijska, virusna ili gljivična infekcija


U zadnja dva članka govorili smo o upalnim procesima mokraćnog mjehura.
Danas ćemo nešto više reći o mokraćnom kanalu koji odvodi mokraću iz mjehura prema van. Prvo treba naglasiti da postoji razlika između uretre muškaraca i žena i zbog koje su češće upale uretre kod žena. Kod žena je razmak između anusa i izlaznog kanala mokraće mali pa postoji veći postotak upalnih promjena. Isto tako, tu se nalazi i ulazni dio vagine (rodnice) koja može biti izvor uzročnika upale, a to su bakterije, virusi i, što se ponekad zaboravlja, i gljivica, što je danas sve češća pojava. Kad smo već kod rodnice, treba naglasiti da se u njoj prirodno nalaze bakterije koje stvaraju kiselu sredinu i čuvaju rodnicu od patoloških bakterija i gljivica. Ponekad neadekvatna intimna higijena može dovesti do uništavanja saprofitnih bakterija (dobrih bakterija) te se onda u rodnici nastanjuju patološke bakterije i gljivice (Candida albicans).
Uzroci nastajanja uretritisa mogu biti različiti, ali najčešće je to bakterijska, virusna ili gljivična infekcija. Kod cistitisa i uretra može biti zahvaćena istim procesom.
Kod muškaraca je uretra znatno duža i uvijena, pa teže dođe do ulaska bakterija i ostalih uzročnika izvana. Treba reći da uretra kod muškaraca, osim što ima funkciju da odvodi urin, ima i funkciju izbacivanja sjemene tekućine koja se sastoji od spermija (iz testisa) i tekućine u kojoj spermatozoidi plivaju (iz prostate).
Ovo navodimo da bi se lakše shvatilo da se infekcije uretre šire i prilikom seksualnog odnosa, ako jedan partner već ima prisutne uzročnike. Najčešća upala kod muškaraca je uzrokovana gonorejom.
Nabrojimo nekoliko glavnih uzroka nastanka upalnog procesa, a to su:

- nenormalni rad mokraćnog mjehura kada se isti ne ispražnjava do kraja, što dovodi do uvjeta za nastanak infekcije
- problemi mišićnog prstena koji se nalazi na izlazu mokraćovoda iz mjehura. To može dovesti do retrogradnog ulaska patoloških elemenata.
- svaka kateterizacija mjehura (ubacivanje privremenog ili trajnog katetera u mjehur radi rasterećenja pražnjenja mjehura) koliko god bila urađena prema propisima, a ponekad nije ni tako, dovodi do mogućnosti nastanka upalnog procesa mokraćne cijevi.
- bakterije mogu doći i putem same krvi pacijenta, ako negdje drugdje u organizmu postoji upala.

Osnovni simptomi su kod muškaraca nastanak gnojnog iscjetka, bolovi pri mokrenju, a kod žena učestalije mokrenje, bolovi pri mokrenju, peckanje, pogotovo kada još i mokraća prelazi preko upaljene sluznice na rodnici.

Liječnik će nakon anamneze i pregleda pokušati utvrditi uzročnika koji dovodi do bolesti te nakon toga odrediti odgovarajuće terapiju.
Preporučujem uzimanje veće količine vode, a pri bilo kakvoj sumnji na upalu mokraćnog kanala, odmah se javite liječniku!