Hrvatski zdravstveni sustav među prvima u svijetu će ponuditi građanima preventivno otkrivanje novotvorevina na plućima u onom stadiju koji omogućava kvalitetnije liječenje i znatno bolje rezultate

 

 

Stara je izreka: „Bolje spriječiti, nego liječiti". To svi znamo, ali se dosta rijetko pridržavamo te izreke kada je u pitanju naše zdravlje. Državni sustav organizira sustav prevencije, a mi bi trebali to maksimalno koristiti. Tu otpada i opće pravilo da se nešto mora platiti, da trebamo imati vezu i slično. Jedan od argumenata je i onaj da je bolje da ništa ne znam. To prepuštam svakom od nas da se dogovori sa samim sobom. Činjenica je, i to nepobitna, da je kod niza bolesti, a poglavito kod bolesti novotvorevina, rano otkrivanje patološkog procesa glavni elemenat za postizanje dobrih rezultata liječenja.

U Hrvatskoj među glavne preventivne aktivnosti spada otkrivanje novotvorevina debelog crijeva te dojki. Manje više građani Hrvatske znaju za te aktivnosti. A kreće i projekt ranog otkrivanja novotvorevina na plućima.

Naglasimo samo neke statističke podatke kada je riječ o Hrvatskoj. Prema zadnjim podacima, godišnje u Hrvatskoj umire 3.000 pacijenata od raka pluća. To je definitivno zabrinjavajući broj koji sve više traži strateško pristupanje rješavanju tog zdravstvenog problema.

I sada dolazimo do podatka da je hrvatski zdravstveni sustav među prvima u svijetu koji će ponuditi građanima preventivno otkrivanje novotvorevina na plućima u onom stadiju koji omogućava kvalitetnije liječenje i znatno bolje rezultate.

Naime, radi se o tome da će rizični pacijenti (starija populacija, pušači i svi oni koji su izloženi toksičnim supstancama) imati mogućnost da se obavi preventivno snimanje CT-om s minimalnim dozama zračenja.

Ovaj proces će se zasnivati na tome da će liječnici primarne medicine, koji i inače imaju najbolji uvid u stanje zdravlja svojih pacijenata, upućivati pacijente na radiologiju gdje će se obavljati preventivni pregledi. Liječnici će svoje pacijente upućivati prema preventivnim pregledima sukladno sustavu koji će jasno naglasiti kada i gdje treba pacijent doći obaviti ovaj pregled.

Treba naglasiti da je ova metoda bezbolna, brza i s minimalnim dozama zračenja. Već sada imamo klinike u Hrvatskoj koji imaju i posebne softverske programe koji će omogućiti brze i kvalitetne dijagnostičke rezultate. Jasno, zadnju riječ o eventualnim daljnjim radnjama će uvijek dati liječnik.

Na kraju, iskreni poziv svima da ozbiljno shvate ovu mogućnost i da u suradnji sa svojim liječnikom spriječimo teške i za život pogubne posljedice.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]