Donosimo priču o šafranu i mladoj Francuskinji koja, zajedno sa sve većim brojem uzgajivača šafrana u Francuskoj, ovaj vrijedan začin vraća u svakodnevnu francusku kuhinju
U kulinarstvu u Hrvatskoj, šafran (Crocus sativus) nije pretjerano prisutan, a diljem svijeta je poznat uglavnom kao jedan od sastojaka poznatih jela poput španjolske paelle, francuskog bouillabaissea ili talijanskog milanskog rižota. Osim toga, šafran se sve češće koristi i u kozmetici te u farmaciji. Potrebno je napomenuti da šafran koji se koristi u navedene svrhe nije isti onaj šafran koji nalazimo na livadama.
Danas se godišnje proizvede oko 200 tona šafrana, a od toga najveći dio dolazi iz Irana. Slijede ga Španjolska, Indija, Grčka, Azerbajdžan, Italija... Sve više se proizvodnja vraća i u Francusku, koja je u 19. stoljeću bila jedan od najvećih svjetskih proizvođača šafrana.
Rose-Marie Garcin mlada je Francuskinja i dio je „novog vala“ uzgajivača šafrana, koji ovaj vrijedan začin vraćaju u svakodnevnu francusku kuhinju, a nadamo se da će njena priča poslužiti i kao inspiracija za uzgoj šafrana u Hrvatskoj, gdje su klima i tlo vrlo pogodni za njegov uzgoj.
Nakon završetka studija šumarstva i rada u struci u Montepellieru, Rose-Marie je osjetila poziv da se prirodom bavi tamo gdje to najviše i ima smisla – u prirodi. Dugo vremena tražila je na koji način bi mogla osigurati egzistenciju, a da pritom živi jednostavnim životom u ruralnom okruženju, a tada je otkrila kulturu šafrana i odlučila da je to to.
Budući da je kvalitetnu zemlju za ekološki uzgoj u Francuskoj prilično teško naći, nije joj preostalo drugo nego da uzgoj šafrana pokrene na djedovini u Bayonsu (u području Alpi „visoke“ Provanse). Na tom se području nekada davno i uzgajao šafran, tako da je ona praktički vratila uzgoj u te krajeve. S uzgojem šafrana počela je 2006. godine, a njene poduzetničke početke pratio je i prilično težak fizički posao, jer je polje trebalo pripremiti za uzgoj, očistiti od kamenja i korova, a uz to i obnoviti gospodarstvo kako bi se na njemu moglo živjeti i raditi.
Danas, u 2012. godini, poslom je i više nego zadovoljna, sav proizvedeni šafran uspijeva bez problema prodati, a prodaje i lukovice te proizvode sa šafranom poput pekmeza. Osim toga, organizira i turističke posjete poljima šafrana uz mogućnost sudjelovanja u samom branju i ostalim aktivnostima te edukacije za sve one koji se također žele okušati u uzgoju šafrana.
Više informacija o uzgoju šafrana i Rose-Marie potražite na https://rosemariegarcin.wixsite.com/safrandesmontagnes