Do sada smo o prekomjernoj težini govorili samo u osnovnim crtama koje bi trebao znati svaki pojedinac, a sada se okrećemo mogućim uzrocima te nove zdravstvene pošasti koja sve više poprima pandemijske oblike.

Kada želimo govoriti o osnovnim uzrocima koji dovode do prekomjerne tjelesne težine onda trebamo sagledati nekoliko pitanja.

Prvo je svakako promjena načina života. Kada govorimo o onoj grupi stanovništva koja boluje od pretjerane tjelesne težine, prema usvojenim civilizacijskim mjerilima u bogatim zemljama, ondje više ne važe prirodni zakoni koji nalažu da se jedinka hrani onoliko koliko je potrebno da ista nastavi živjeti i produljivati vrstu. Nema više potrebe ići u lov, tražiti plodove po prirodi i mukotrpno uzgajati usjeve i čuvati stoku. Sve se svodi na odlazak u velike dućane u kojima možemo naći sve da se utaže naše želje i zahtjevi. Hrana postaje kulturološki fenomen, ali i surogat mnogih naših neispunjenih želja.

Tu treba dodati i pitanje genetskog koda koji je stvoren kako bi u težim životnim uvjetima čuvao hranjive elemente za period kada je hrana teže dostupna.

Sustav je ostao, ali više nema funkcionalne potrebe za istim. Uzimamo velike količine namirnica koje u sebi pohranjuju energiju, istu ne trošimo, a sustav ih u obliku sala deponira u organizmu. Podsjetimo se samo dobre slavonske hrane koja je puna energetskih elemenata poput slanine. Nastala je iz iskustva i potrebe da se osiguraju uvjeti za težak tjelesni rad. Navika je ostala, a tjelesni rad (potrošnja kalorija) izrazito se smanjio. Onako usput, treba reći i da je ta hrana ukusna i godi nepcu.

Kod uzroka povećane tjelesne mase, do 10% razlog je određeni hormonalni disbalans i bolest.

Kada je u pitanju genetika, treba reći još i to da se genetski mogu nasljeđivati predispozicije ka debljini, ali isto tako i da oni ljudi koji imaju takve predispozicije, ako kontroliraju unos hrane, ne moraju biti pretili. Molim vas da genetske predispozicije ne budu alibi za naše ponašanje i opravdanja stanja našeg zdravlja!

Najveći postotak prekomjerne tjelesne težine je u tome što unosimo više kalorija nego što je našem organizmu potrebno. Zašto to radimo? O tome bismo mogli napisati (i već su napisane) mnoge knjige. Prema svemu sudeći, do toga dolazi jer nam hrana služi kao utjeha za mnoga naša nezadovoljstva i neostvarene želje. Prije započinjanja bilo koje dijete (ja preferiram izraz promjene prehrane), bilo bi dobro da sami ili uz pomoć stručnjaka razjasnimo sami sebi zašto to činimo, da riješimo osnovne probleme na relaciji ja sa ja te da onda donesemo našu odluku o promjeni našeg života koja će nas učiniti zdravijima i zadovoljnijima. Na silu i bez vlastitog pristanka ništa nije moguće uraditi.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]