Vafli imaju dugu povijest. Smatra se da su svoje početke imali u Antičkoj Grčkoj, gdje su plosnate poslastice, nazvane obelios, pekli između dviju vrućih metalnih ploča


Waffles ili na hrvatskom vafli nisu kod nas toliko popularni kao, recimo, palačinke, što je šteta, jer je riječ o brzom i ukusnom desertu ili pak doručku. Hrskavi izvana, meki iznutra, posuti šećerom u prahu, premazani čokoladnim namazom, marmeladom ili pak sa šlagom i svježim voćem. Koju god kombinaciju izaberete, sigurno nećete pogriješiti.

Vafli imaju dugu povijest. Smatra se da su svoje početke imali u Antičkoj Grčkoj, gdje su plosnate poslastice, nazvane obelios, pekli između dviju vrućih metalnih ploča.

Iz 14. stoljeća potječe prvi sačuvani recept za vafle: istuci nekoliko jaja u zdjeli, dodaj malo soli i vina, a zatim postupno i brašno. Dobro promiješaj i pažljivo napuni kalup za vafle, na tijesto stavi krišku sira, zatvori kalup i ispeci s obje strane.

Vafli u obliku saća, s dubljim rupicama, poznati su od 15. stoljeća i od tada postaju uobičajeni u Belgiji, a u 16. stoljeću slikari Joachim de Beuckelaer, Pieter Aertsen i Pieter Bruegel prikazuju vafle baš kakve poznajemo i danas.

U Belgiji su se tada tradicionalno vafli prodavali na štandovima po ulicama. Njihova popularnost proširila se i na okolne zemlje te su recept za vafle nizozemski iseljenici donijeli u Ameriku, točnije u New Netherland. Iz tamošnjih novina spremljen je zapis o njima koji datira iz 1735. godine.

U periodu od 1800. do 1900. vafli su dobili na popularnosti zbog komercijalizacije, a prvi uređaj za pravljenje vafla i službeno je patentiran 1869. godine, prva unaprijed pomiješana i pakirana smjesa za njihovu pripremu prodana je 1889. godine, dok je prvi električni uređaj za proizvodnju vafla u prodaju došao 1931. godine.

Nakon toga, gotovo svako američko domaćinstvo, koje si ga je moglo priuštiti, imalo je svoj uređaj za vafle.

Belgijski vafli postali su popularni tijekom Svjetske izložbe u New Yorku 1964. godine i od tada su se proširii po cijelome svijetu.

Međunarodni dan vafla slavi se 25. ožujka.

Ukoliko nemate aparat za vafle, od ove smjese možete speći i palačinke.

 


SASTOJCI:

  • 1 jaje
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 1 i pol šalica brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica praha vanilije/ vanilin šećera/ekstrakta vanilije
  • 3 žlice otopljenog maslaca
  • 1 i pol šalica mlijeka

 

PRIPREMA:

Zagrijte aparat za vafle. U zdjeli pjenjačom pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.

U aparat izlijevajte smjesu te pecite oko 3-4 minute. Količina ovisi o tome kakav aparat koristite. Iz ovog mojeg aparata dobijem 5 vafla od ove smjese. Pazite da ne prepunite aparat da se smjesa ne izlije van.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.

Poslužite uz šećer u prahu, javorov sirup, čokoladni namaz ili marmeladu, svježe voće, šlag, kikiriki maslac…