Kao i svake godine, kalendarski kraj stare i početak nove godine, u poreznom smislu nije vrijeme opuštanja, već treba dobro obratiti pozornost na činjenicu da je to i razdoblje donošenja mnogih bitnih odluka. Porezna reforma donijela je i neke nove momente i povoljnosti u plaćanju poreza, naravno, ukoliko zadovoljavate određene uvjete.

Jedan od rokova već je prošao, a to je 15.01., odnosno datum do kojeg se, po sili zakona, morate prijaviti u sustav PDV-a ukoliko su vam godišnji prihodi od prodaje u prethodnoj godini premašili 230.000 kn ili ukoliko ste htjeli izaći iz sustava PDV-a, a za što treba poslati pisani zahtjev do istog datuma. Ukoliko je ulazak u PDV bio dobrovoljan, uvjet za izlazak je protek roka od najmanje tri godine. Nemojte zaboraviti da se u sustav PDV-a dobrovoljno može ući tijekom cijele godine, stoga napravite kalkulaciju isplati li vam se to, pogotovo ako ćete imati određene investicije.

Ukoliko u prethodnoj godini niste ostvarili više od 3.000.000 kn prihoda od prodaje, do 31.12. imali ste krajnji rok za prelazak na sustav obračuna PDV-a prema naplaćenim naknadama, odnosno na sustav u kojem PDV plaćate tek po naplati računa, a pretporez priznajete tek kada platite račune dobavljačima. Ova pogodnost na snazi je od 2015. godine i gotovo je spasonosna za tvrtke koje imaju značajne probleme s naplatom svojih potraživanja.

Nažalost, jedna od novosti porezne reforme, obračun poreza na dobit prema novčanom načelu, usko je vezan uz prethodno spomenuti sustav obračuna PDV-a prema naplaćenim naknadama, odnosno uvjet za prvi je postojanje drugog. Dakle, ukoliko ste propustili prethodni rok (31.12.) i niste se prijavili u sustav obračuna PDV-a prema naplaćenim naknadama, ništa od ove mogućnosti. No, oni koji su u sustavu obračuna PDV-a prema naplaćenim naknadama imaju rok za prijavu u obračun poreza na dobit prema novčanom načelu ove godine iznimno do 31.01., a u narednim godinama sukladno Zakonu o porezu na dobit do 15.01. kao krajnji rok. Zanimljivo je da se kod obračuna poreza na dobit prema novčanom načelu gleda na ostvarene prihode do najviše 3 milijuna kuna u tekućoj godini, a ukoliko ukupni prihodi prijeđu navedeni iznos, platit će se porez na dobit prema realizaciji, dakle, po osnovnom principu. Pripazite na tu činjenicu jer vam može bitno poremetiti poslovne planove.