Vitamin A je supstanca koja je esencijalni hranidbeni element u ljudskom organizmu. Topljiv je u mastima i uljima i samo se u tim uvjetima može koristiti.

Osnovne uloge A vitamina su u potpomaganju nastanka epitela (površnog sloja stanica) kože, sluznica. Pomaže u stvaranju vidnog pigmenta, a važan je i kao jak antioksidans.

Za vitamin A je važno naglasiti da kod njega postoji opasnost toksičnog djelovanja na organizam ako se pretjera u dozama.

Evo osnovnih grupa bolesti za koje je utvrđeno ljekovito djelovanje A vitamina:

1. noćno sljepilo

2. infekcije

3. bolesti kože

4. bolesti respiratornog sustava

5. bolesti probavnog sustava

6. problemi ženskog hormonalnog sustava

7. reguliranje razine šećera u krvi kod dijabetičara

8. rak

Danas je u razvijenim zemljama prisutnost noćnog sljepila dosta rijetka, ali o tome treba voditi računa kod ostalih kroničnih bolesti.

Kada su u pitanju infekcije, pozitivno djelovanje A vitamina je utvrđeno i prije istog djelovanja C vitamina. Najbolja kombinacija je A i C vitamin sa cinkom.

Kod bolesti kože vrlo je važno omogućiti što bolje obnavljanje iste.

Kod respiratornih problema, poglavito emfizema, pokazalo se da upotreba A vitamina može poboljšati stanje.

Sluznica probavnog sustava se stalno obnavlja, a A vitamin tome znatno pomaže. U starije doba glavna terapija čira na želucu je bila kombinacija sredstava protiv želučane kiseline, A vitamina i sedativa.

Više znanstvenih studija govori da je A vitamin bitan u nizu problema hormonalnog statusa žena, pa i u trudnoći.

Prema nekim autorima, doze A vitamina od 10.000 IJ pomažu kvalitetnijem metabolizmu glukoze u krvi.

Navodi se da vitamin A usporava nastanak recidiva raka nakon operacije.

Prosječna dnevna doza za odrasle osobe je 5.000 IJ. Kod terapijskih doza može ići i do 100.000 IJ.

Kada govorimo o unosu dovoljnih doza A vitamina dnevno, treba reći da je raznolika prehrana najbolja prevencija za nedostatak A vitamina.

Danas su poznati glavni izvori A vitamina u namirnicama i to su mlijeko i mliječni proizvodi, jetra, žumanjak i riba. Treba dodati da A vitamina ima i u drugim namirnicama. Navest ćemo neke od njih:

– kuhani krumpir / 100 g / ima 19.000 IJ

– mrkva / 100 g / ima 17.000 IJ

– kelj / 100 g / ima 13.500 IJ

– crvena slatka paprika ima 3.500 IJ

– tuna / 100 g / ima 2.500 IJ

Na kraju treba ponovno naglasiti da je A vitamin važan čimbenik u održavanju zdravlja, ali isto tako i reći da se ne preporučuje da pacijenti samostalno uzimaju A vitamin bez kontrole liječnika.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]