Vlada Republike Hrvatske je 20. veljače 2014. donijela uredbu o medicinskom vještačenju u mirovinskom osiguranju, pozivom na članak 127. Zakona o mirovinskom osiguranju („N.N“ 157/13). Uredba je objavljena u „N.N“ 25/14.

Glavni subjekt u ovim odnosima je osiguranik koji radi i koji je u međuvremenu došao u situaciju da mu se utvrđuje radna sposobnost i to: smanjenje radne sposobnosti uz preostalu radnu sposobnost; djelomični gubitak radne sposobnosti; potpuni gubitak radne sposobnosti; tjelesno oštećenje.

Ovome treba dodati da se vještačenje u mirovinskom osiguranju odnosi i na člana obitelji osiguranika radi utvrđivanja potpunog gubitka radne sposobnosti.
Drugi subjekt je nadležna ustrojstvena jedinica Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koja provodi propisani postupak u vezi navedenih radnji vještačenja.

Treći subjekt je ovlašteni vještak (u prvom stupnju, u drugom stupnju i u reviziji, kontroli i nadzoru).

Cilj je da se na temelju načela i dostignuća suvremene medicinske znanosti provodi postupak što objektivnijeg utvrđivanja radne sposobnosti osiguranika.
Propisan je postupak izbora vještaka. Natječaj za izbor raspisuje Upravno vijeće HZMO, a mogu biti izabrani liječnici specijalisti medicine rada, opće medicine, interne medicine, psihijatrije, neurologije, ortopedije, fizikalne medicine, reumatologije i drugih specijalnosti, s najmanje pet godina staža u određenoj specijalnosti.

Nezaobilaznu ulogu i značaj u postupku vještačenja ima izabrani doktor medicine primarne zdravstvene zaštite koji priprema propisanu dokumentaciju (nalaz i mišljenje otpusnih pisama, povijest bolesti, specijalistički i laboratorijski nalaz i dr.).

Postupak vještačenja je vrlo zahtjevan: osigurana osoba prolazi neposredni pregled vještaka prije nego što ovaj da nalaz i mišljenje, bez obzira da li se radi o smanjenju radne sposobnosti uz preostalu radnu sposobnost; djelomični gubitak radne sposobnosti ili potpuni gubitak radne sposobnosti odnosno neposredna opasnost od nastanka smanjenja radne sposobnosti ili pak da se radi o tjelesnom oštećenju.

Osiguranik koji je još u radnom odnosu postupak pokreće sam a u pravilu pokreće ga liječnik osiguranika. Dokumentacija liječnika primarne zdravstvene zaštite mora biti kompletna. Vještak određuje dan pregleda osiguranika. Vještak može utvrditi i da nema uvjeta i da treba nastaviti liječenje osiguranika, a kada utvrdi da je došlo do smanjenja ili gubitka radne sposobnosti donosi o tome nalaz i mišljenje. Za svaki slučaj postoje propisani uvjeti.