Imamo više vrsta anemija, a mi ćemo spomenuti one koje su najčešće:

1. Sideropenička anemija koja je i najčešća, uzrok je nedostatak željeza u organizmu,

2. Perniciozna anemija kod koje je uzrok nedostatak vitamina B12 koji se veže za probleme sluznice želuca,

3. Aplastična anemija koja nastaje zbog bolesti sustava koji proizvodi crvena krvna zrnca,

4. Megaloblastična anemija nastaje kod nedostatka vitamina B12 i folne kiseline,

5. Hemolitička anemija koja nastaje bržim propadanjem crvenih krvnih zrnaca, tako da stvaranje novih zrnaca ne može postići adekvatan broj istih.

6. Sideropenička anemija je ona anemija koja je uzrokovana nedostatkom željeza u hemoglobinu koji se nalazi u eritrocitu.

Treba odmah naglasiti da je davanje preparata željeza, a da nije utvrđen uzrok anemije, velika greška.

Danas se najčešće koristi terapija uzimanjem preparata željeza u obliku tableta ili tekućeg željeza. Kod terapije treba paziti da se ne prekorači ordinirana doza jer efekt terapije je slabiji, a komplikacije veće. Tu je prije svega opstipacija (izostanak redovne stolice). Uz uzimanja preparata željeza preporučuje se uzimati i C vitamin koji pomaže resorpciji željeza u crijevima.

Željezo se može ordinirati i intravenski, no ovakvu terapiju treba provoditi samo u medicinskim ustanovama koje imaju mogućnost adekvatno reagirati na mogući anafilaktički šok.

Kao preventiva se preporučuje da se u hrani koja je osnovni izvor željeza uzimaju one namirnice koje najviše imaju željeza, a to su: mahunarke, jaja, crveno meso, zelenolisnato povrće, mrkva, grožđe, rajčica itd.

Napomenut ću i jednu interesantnu metodu iz narodne medicine koja se sastoji u tome da se željezni čavli zabiju u kiselu jabuku i da se nakon nekoliko dana čavli izvade i da se onda jede ta jabuka. U narodnoj medicini ima puno primjera, no ponovno ponavljam da se takva terapija uzima u konzultaciji s liječnikom i iskusnim ljudima koji se bave narodnom medicinom.

Druge vrste anemija liječe se ciljano, a to znači da se pacijentu daju oni preparati koji nedostaju organizmu uz stalnu kontrolu i praćenje od strane specijaliste hematologa.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]