Nedavno, točnije 11. svibnja, održan je 5. međunarodni stručno–znanstveni simpozij Health for All?! s temom navedenom u naslovu. Simpozij je održan u prostorijama Medicinskog fakulteta u Rijeci, a organizatori su bili Katedra za socijalnu medicinu i epidemiologiju i Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta u Rijeci te Katedra za javno zdravstvo Fakulteta za javno zdravstvo u Rijeci.

Odmah na početku treba reći da je organizacija ovakvog jednog simpozija s ovakvom temom pun pogodak. Odnosi u zdravstvu, komunikacija između pacijenta, liječnika, medicinske sestre i drugih djelatnika u zdravstvu, odnosi javnosti, medija i interneta spram zdravlja, bolesti, senzacija, sve su to teme koje odavno traže da se na njih osvrnemo s dužnom pozornošću.

Svakodnevno čujemo od pacijenata kako se žale da ih doktor nije ni pogledao, da je medicinsko osoblje neuljudno, da se mora dugo čekati na pregled...
S druge strane, imamo liječnike i medicinske djelatnike koji su nezadovoljni svojim statusom, uvjetima rada, osobnim primanjima.

Znači, možemo slobodno reći da, kada je u pitanju zdravstveni sustav, imamo situaciju gdje su oni koji traže rješenje svoga zdravstvenog stanja, kao i oni koji mu to trebaju pružiti većinom nezadovoljni. Imajući u vidu i sve objektivne poteškoće koje prate zdravstveni sustav, nedovoljna sredstva, neadekvatan odnos društva prema zdravstvu, koje još uvijek, potajno ili javno, govori da je zdravstvo u kategoriji potrošnje, a ne ulaganja u ljudski potencijal od koga sve ovisi, možemo reći da je dobra komunikacija u ovoj djelatnosti jedan od osnovnih elemenata koji će podići razinu zadovoljstva učesnika u sustavu, podići razinu usluge i učiniti sustav efikasnijim. A za to ne trebaju nikakva dodatna sredstva i investicije.

Upravo o tome je bilo riječi na navedenom Simpoziju koji je održan u Rijeci. Bilo je veliko zadovoljstvo čuti eminentne predavače te studente medicine i medicinske sestre kako zajednički iznose stavove i prijedloge koji će pomoći ostvarenju bolje komunikacije na svim razinama. Neki predavači su naglasili da pred nama stoji dug i naporan put da se ostvare rezultati kada je u pitanju bolje razumijevanje među svim učesnicima zdravstvenog sustava. Osobno mi je poseban dojam ostavilo predavanje prof. dr. sc. Saše Ostojića s temom pod nazivom: E do E (Emocija, Misao, Riječ, Epigenetika).

I na kraju, “prvo riječ, pa onda lijek” prvi je izjavio kolega Hipokrat, a taj moto je već 20 godina i moto naše ordinacije.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]