Kod simptoma pojačanog umora, opće slabosti, bljedoće kože, pospanosti, lupanja srca kod malo većeg napora ili u mirovanju treba posumnjati na malokrvnost sa smanjenjem količine željeza


Došli smo do teme o kojoj se jako puno govori, od vrhunskih stručnjaka do vječnih amatera koji se razumiju u sve.

Hajdemo početi od osnovnih činjenica:

- Željezo je jedan od najprisutnijih metala, a u Zemljinoj kori ga ima oko 4,7%. Ljudska povijest se mijenjala onako kako su se javljali novi tehnološki pomaci u korištenju željeza za promjenu i poboljšanje života.

- Željezo je jedan od najvažnijih oligoelemenata (elemenata u tragu u našem organizmu) i u bukvalnom smislu bez njega ne bi bilo života.

- Osnovna uloga željeza u organizmu je da učestvuje u prijenosu kisika iz pluća do zadnje stanice u organizmu. Naime, njegovo svojstvo da “hrđa”, to jest da na sebe veže kisik se koristi u tom za život osnovnom mehanizmu. Bez prisustva kisika nema biokemijskih procesa, nema stvaranja energije, nema života.

- Željezo se veže za proteine (globine) pa dobijemo hemoglobin koji je sastavi dio eritrocita. Eritrociti su s leukocitima i trombocitima krvne stanice koje s plazmom sačinjavaju krv.

- Krv preko sustava arterija, arterijskih kapilara dovode arterijsku krv do periferije organizma koja je bogata vezanim kisikom.

- Prosječna količina željeza u organizmu je 4,5 grama.

- Koliko je željezo važno govori činjenica da postoje povijesni podaci da se željezo kao lijek koristilo već 2.500 godina prije Krista.

Željezo u organizmu može biti u normalnoj količini, sniženo ili povećano. Prema nekim autorima, do jedne trećine svjetskog pučanstva ima problema sa smanjenom količinom željeza u organizmu.

Postoje dva osnovna razloga zbog čega dolazi do smanjenja količine željeza. To je pojačano gubljenje ili manja resorbirana količina željeza u krvi.

Najčešće do većeg gubitka željeza dolazi kod žena s pojačanom mjesečnicom, a općenito kod okultnog krvarenja u probavnom traktu. Kod sumnje na ovo zadnje kod pacijenta se uzimaju tri uzorka stolice da su utvrdi postoji li krv u tragovima. Do smanjenog unosa željeza dolazi ili zbog hrane koja ne sadrži dovoljnu količinu željeza (što je rjeđe) ili postoje problemi u resorpciji željeza iz crijeva u krvotok.

Važno je da se kod simptoma pojačanog umora, opće slabosti, bljedoće kože, pospanosti, lupanja srca kod malo većeg napora ili u mirovanju posumnja na malokrvnost sa smanjenjem količine željeza. Kod takvih stanja potrebno je uzimati terapiju željeza kojeg danas ima u raznim oblicima. Sami preparati željeza se dosta teško podnose. Možemo reći da su lijekovi željeza u tekućem stanju oni koji se lakše podnose. Nije preporučeno samostalno uzimati preparate željeza bez kontrole liječnika.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]