„Iako sam vam već pisao o problemu s kasko štetom kod osiguratelja X, poslušao sam vaš savjet i evo, dobio sam od njih pismo u kojemu su djelomično uvažili moj prigovor i povećali iznos koji mi nude, ali su mi ujedno dostavili i papir u dva primjerka na potpis, a u kojemu stoji: “Oštećeni izjavljuje da će isplatom štete utvrđene u točki II ove Izjave biti u cijelosti nadoknađena sva šteta na vozilu koju trpi zbog štetnog događaja od 13.1. 2017. i odriče se bilo kakvih daljnjih potraživanja iz ovog štetnog događaja prema osiguratelju. Odricanje od potraživanja podrazumijeva i ona potraživanja koja oštećenom iz bilo kojeg razloga ne bi bila poznata”.

Kako u iznosu kojega nude u točki II nema troškova prijevoza i garažiranja, a što iznosi nekoliko tisuća kuna, bojim se da mi potpisom ove Izjave sutra (kad dobijem račune prijevoza i garažiranja oštećenog vozila) ne prigovore da sam potpisao da su sva moja potraživanja namirena… a opet, ako ne potpišem Izjavu nema isplate ponuđenog iznosa“, ( Z.I.).

Izjava o namirenju je očitovanje kasko osiguranika kojim izjavljuje i potpisom potvrđuje da su njegova potraživanja s naslova štetnog događaja prema osiguratelju izmirena i da više nema potraživanja prema osiguratelju. Radi se o jednostranoj izjavi osiguranika i ona ne predstavlja nagodbu. Temeljem te Izjave osiguratelj završava postupak obrade i isplate štete. Izjava se odnosi samo na ona potraživanja koja su u Izjavi navedena.

Klauzula u Izjavi o odricanju od zahtjeva koji u trenutku potpisa Izjave osiguraniku nisu bili poznati, nepoštena je klauzula i ne odnosi se na zahtjeve na koje osiguranik ima pravo po ugovoru, a koji mu u trenutku potpisa Izjave nisu bili poznati (po osnovi i/ili visini).

Sama klauzula u Izjavi sročena je tako da bi osiguratelj doista mogao kod zahtjeva za naknadu troškova prijevoza i garažiranja, koji su vezani uz osigurani slučaj, nakon potpisa Izjave od strane osiguranika istaći prigovor namirenja, temeljem izjave osiguranika da se “odriče bilo kakvih daljnjih potraživanja iz ovog štetnog događaja prema osiguratelju”. Jer nema dvojbe da su i troškovi prijevoza i garažiranja troškovi u vezi s nastalim osiguranim slučajem, odnosno štetnim događajem.

Stoga, a radi sigurnosti, preporučuje se da osiguranik ne potpisuje Izjavu (a osiguratelj je obvezan ponuđeni, dakle nesporni dio odštete isplatiti, v. čl.943., st.3.

Zakona o obveznim odnosima) ili da stavi klauzulu da se potpisana Izjava ne odnosi na troškove prijevoza i garažiranja oštećenog vozila.