U vrlo složenom probavnom sustavu žuč zauzima važnu ulogu.

Žuč proizvode jetrene stanice koje posebnim sustavom dolaze u tanko crijevo i to u dio koji se zove dvanesnik, dio tankog crijeva koje počinje iza želuca. Uloga žuči je da pomogne probavljanju masti, a ujedno služi i za izbacivanje otpadne tvari koja nastaje raspadanjem eritrocita (bilirubin) te za izbacivanje viška kolesterola.

Žuč se sastoji od žučnih soli, elektrolita, žučnog pigmenta bilirubin, kolesterola i drugih masnoća, vode.

Jetra stalno proizvodi žuč koja se sprema u u žučni mjehur te nakon masnijeg obroka dolazi do istiskivanja veće količine žuči u tanko crijevo kako bi se masni sadržaj u hrani mogao lakše probaviti.

Ovdje moramo naglasiti da su žuč i žučni mjehur dvije različite stvari. Ljudi često nakon problema sa žučnim mjehurom kojeg je potrebno kirurški izvaditi kažu “operirao sam žuč”. Nema operacije žuči, samo se operiraju žučni vodovi, a žučni mjehur se odstranjuje.

Najčešći problemi u žučnom sustavu su upalne promjene, kamenci i tumori.

U današnje vrijeme upalne promjene se liječe dijetom i uzimanjem odgovarajućeg antibiotika.

Kada su u pitanju žučni kamenci, treba naglasiti da razlikujemo veće i manje kamence te talog.

Najveći problem nastaje kada manji kamenac začepi žučne kanale. Tada nastaju jaki bolovi, temperatura i potrebna je hitna operativna intervencija jer ako ne dođe do riješavanja ovog problema može doći i do komplikacija sa smrtnim ishodom.

Danas se operativni zahvati uglavnom rade endoskopskom metodom kojom se dolazi do veoma malih trauma tkiva, postoperativni oporavak je brz, a pacijenti mogu brzo nastaviti normalan život uz adekvatnu dijetu. Ona se sastoji od češćih manjih obroka i vodi se računa da se količina masti u prehrani smanji što je više moguće. Kod pacijenata koji su izvadili žučni mjehur (vrećicu), žuč koja se stalno proizvodi, kontinuirano ide u tanko crijevo, ali više nemamo sposobnost da kod uzimanja veće količine masne hrane u crijevo dođe veća količina žuči koja bi takav sadržaj adekvatno mogla probaviti. Tada nastaju učestale stolice i proljevi.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]