Ovo oboljenje nastaje zbog promjena na nadbubrežnoj žlijezdi koje dovedu do oštećenja te žlijezde te smanjenog izlučivanja mineralkortikoida i glukokortikoida. U većini slučajeva dolazi do obostrane atrofije kore nadbubrežne žlijezde, no nije u potpunosti razjašnjen uzrok. Pretpostavlja se da se radi o autoimunom oboljenju. Rjeđe uzrok može biti maligno oboljenje, amiloidoza , tromboza adrenalnih krvnih sudova,...Simptomi kod ovog oboljenja su vrlo nespecifični pa je zbog toga otežano i postavljanje točne dijagnoze. Oboljevaju psi mlađi od 8 godina, češće obolijevaju ženke, a u svojoj praksi sa Adisonovom bolešću sretala sam se najčešće kod koker španijela i erdel teriera, iako literatura ne navodi pasminsku predispoziciju za ovo oboljenje. Klinički znakovi mogu se javiti naglo, u vidu šoka i akutnog otkazivanja bubrega ili nastaju postepeno što je mnogo češće. Posebno su očiti kada je životinja u stresnim situacijama, jer nivo potrebnih hormona koji se normalno povisi u stanju stresa, nije dovoljan.
Tako se javlja oslabljen apetit, povremeno povraćanje, apatija, drhtanje. Kod nekih pasa prisutna je jaka bol u trbuhu te proljevi. Ponekad se javlja pojačana žeđ zbog koje pas obilnije i češće mokri, pa se tako događa da pita van i usred noći ili pak da obavi nuždu u stanu što inače ne radi. Tipičan nalaz kod ove bolesti je nizak nivo natrija i povišen nivo kalija, pa nas odnos između ova dva elektrolita upućuje ka pravoj dijagnozi. No, ovakav nalaz nije obavezno prisutan. Vrlo često povišeni su nivoi uree i kreatinina pa nas takav nalaz lako može zavesti da posumnjamo na oboljenje bubrega i tako pogriješimo u postavljanju dijagnoze. Bolest liječimo tako da psu svakodnevno dajemo potrebne hormone u obliku tableta. U početku terapije kontrole su potrebne jednom mjesečno, a stabilizirane pacijente kontroliramo svakih 6 mjeseci. Kontrola podrazumijeva opći pregled psa te vađenje krvi i obavljanje osnovnih laboratorijskih pretraga.
Panna cotta, tradicionalni talijanski desert iz regije Pijemont, u prijevodu znači „kuhano vrhnje”. Ovaj desert jednostavan je za pripremu, a elegantnog je izgleda i bogatog okusa. Najčešće se poslužuje u restoranima i slastičarnicama, no savršeno uspijeva i u kućnoj radinosti
Medvjeđi luk – poznat i kao srijemuš, crijemuš, divlji ili šumski luk – raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke, gdje često u gustim populacijama u potpunosti prekriva šumsko tlo. Svi dijelovi biljke su jestivi, a okusom podsjeća na češnjak ili vlasac. No, prilikom berbe treba biti oprezan jer na istim staništima često rastu i otrovne biljke poput mrazovca i đurđice
Od trešanja možemo raditi kompote, džemove, marmelade, likere, rakije, piree, pjenice, umake, voćne salate, torte i kolače… No ipak su najslađe svježe! A ako ih imate viška, isprobajte ovaj brz i ukusan desert – crumble s trešnjama!
Autić Tomy PushinGo, ispravan, pritisnete vozača pa autić sam vozi. Vidjiv potpis vlasnika jer ga je nosio u vrtić. Dužina autića 13 cm, visina 14 cm. Dar - avion, ...
Ormar dim., širina 80 cm, visina 183 cm, dubina 40 cm, prodajem. U cijenu je uključen prijevoz do 25 km bez unosa na kat, za unos cijena cijena se korigira.