13.03.2008.
Biorazgradivi tanjuri, čaše i pribor za jelo
Ekološka groznica, čini se, zahvaća sve veći broj gospodarskih grana, pa tako sve češće nalazimo alternative proizvodima koji zagađuju naš okoliš, bilo zbog načina na koji se proizvode, bilo zbog materijala od kojeg su napravljeni, a koji je štetan za
okoliš.
Ovog puta predstavljamo inovativnu ekološku varijantu jednokratnog posuđa –biorazgradive tanjure, čaše i pribor za jelo. Tradicionalno se za razne prilike gdje ima hrane i pića, a gdje su domaćini odlučili koristiti jednokratno posuđe, koriste papirnati ili plastični proizvodi. Slike gomile plastičnih čaša i tanjura nakon masovnih događaja, koncerata i sl. svakako ne izazivaju lijepe komentare budući da je njihova sudbina smetlište gdje će se još dugi niz godina raspadati i zagađivati tlo, vodu i zrak.
Neki proizvođači unazad desetak godina ponudili su izvrsnu alternativu klasičnom posuđu za jednokratnu uporabu. Riječ je o 100% biorazgradivim tanjurima, čašama i priboru za jelo. Tajna tog posuđa je u potpuno prirodnom materijalu koji nema štetan utjecaj na okoliš, naprotiv. Materijal je šećerna trska, točnije vlakna šećerne trske koja su nusproizvod u proizvodnji šećera. Inače se taj materijal, poznat i pod imenom bagasse, spaljuje, a na ovaj način iskorištava se u procesu koji ima višestruke prednosti.
Od vlakana šećerne trske jednostavnim procesom prerade i izrade dobivaju se tanjuri i čaše koji u svakom pogledu mogu konkurirati onim plastičnim i papirnatima, kako kvalitetom tako i cijenom. Naime, takvo posuđe može se koristiti u mikrovalnim pećnicama, u hladnjaku, običnoj pećnici, otporno je na ulje, pogodno za vruću hranu i piće. Ne treba pritom zaboraviti da tog materijala ima u velikim količinama diljem svijeta. A najvažnije od svega, takvo posuđe u potpunosti se razgrađuje na prirodan način za oko šest tjedana te je pogodno za pravljenje komposta za vrt, cvjetne gredice i sl. Posuđe od šećerne trske odobrila je američka FDA (Agencija za hranu i lijekove).
Osim šećerne trske, za izradu biorazgradivog proizvoda često se koriste i bambus, kukuruzni škrob te pšenična vlakna. Uz malo truda i volje domaćih nam poduzetnika, ubuduće bi nam slika posuđa za jednokratnu uporabu nakon masovnih događaja mogla lakše padati, naravno, ako to bude biorazgradivo posuđe koje je dokazano potpuno neškodljivo za okoliš.
Ovog puta predstavljamo inovativnu ekološku varijantu jednokratnog posuđa –biorazgradive tanjure, čaše i pribor za jelo. Tradicionalno se za razne prilike gdje ima hrane i pića, a gdje su domaćini odlučili koristiti jednokratno posuđe, koriste papirnati ili plastični proizvodi. Slike gomile plastičnih čaša i tanjura nakon masovnih događaja, koncerata i sl. svakako ne izazivaju lijepe komentare budući da je njihova sudbina smetlište gdje će se još dugi niz godina raspadati i zagađivati tlo, vodu i zrak.
Neki proizvođači unazad desetak godina ponudili su izvrsnu alternativu klasičnom posuđu za jednokratnu uporabu. Riječ je o 100% biorazgradivim tanjurima, čašama i priboru za jelo. Tajna tog posuđa je u potpuno prirodnom materijalu koji nema štetan utjecaj na okoliš, naprotiv. Materijal je šećerna trska, točnije vlakna šećerne trske koja su nusproizvod u proizvodnji šećera. Inače se taj materijal, poznat i pod imenom bagasse, spaljuje, a na ovaj način iskorištava se u procesu koji ima višestruke prednosti.
Od vlakana šećerne trske jednostavnim procesom prerade i izrade dobivaju se tanjuri i čaše koji u svakom pogledu mogu konkurirati onim plastičnim i papirnatima, kako kvalitetom tako i cijenom. Naime, takvo posuđe može se koristiti u mikrovalnim pećnicama, u hladnjaku, običnoj pećnici, otporno je na ulje, pogodno za vruću hranu i piće. Ne treba pritom zaboraviti da tog materijala ima u velikim količinama diljem svijeta. A najvažnije od svega, takvo posuđe u potpunosti se razgrađuje na prirodan način za oko šest tjedana te je pogodno za pravljenje komposta za vrt, cvjetne gredice i sl. Posuđe od šećerne trske odobrila je američka FDA (Agencija za hranu i lijekove).
Osim šećerne trske, za izradu biorazgradivog proizvoda često se koriste i bambus, kukuruzni škrob te pšenična vlakna. Uz malo truda i volje domaćih nam poduzetnika, ubuduće bi nam slika posuđa za jednokratnu uporabu nakon masovnih događaja mogla lakše padati, naravno, ako to bude biorazgradivo posuđe koje je dokazano potpuno neškodljivo za okoliš.
Izdvojeni članci
Poduzetnik
Zapošljavanje radnika u Hrvatskoj - sve što trebate znati o ugovoru, prijavi i drugim koracima!
Što točno znači zaposliti radnika, koji su zakonski koraci koje poslodavac mora slijediti i kako izbjeći najčešće greške? U ovom vodiču saznajte sve o ugovoru o radu, prijavi zaposlenika i primjeni kolektivnih ugovora
Poslovno savjetovanje
Što nam donosi umjetna inteligencija (AI)?
Što nam donosi AI i kakve promjene možemo očekivati u budućnosti?
Podsjećamo s kojim se novim propisima mali poduzetnici nose od početka 2025. godine, bez ambicije da spomenemo baš sve promjene