Biorazgradivi tanjuri, čaše i pribor za jelo
Ovog puta predstavljamo inovativnu ekološku varijantu jednokratnog posuđa –biorazgradive tanjure, čaše i pribor za jelo. Tradicionalno se za razne prilike gdje ima hrane i pića, a gdje su domaćini odlučili koristiti jednokratno posuđe, koriste papirnati ili plastični proizvodi. Slike gomile plastičnih čaša i tanjura nakon masovnih događaja, koncerata i sl. svakako ne izazivaju lijepe komentare budući da je njihova sudbina smetlište gdje će se još dugi niz godina raspadati i zagađivati tlo, vodu i zrak.
Neki proizvođači unazad desetak godina ponudili su izvrsnu alternativu klasičnom posuđu za jednokratnu uporabu. Riječ je o 100% biorazgradivim tanjurima, čašama i priboru za jelo. Tajna tog posuđa je u potpuno prirodnom materijalu koji nema štetan utjecaj na okoliš, naprotiv. Materijal je šećerna trska, točnije vlakna šećerne trske koja su nusproizvod u proizvodnji šećera. Inače se taj materijal, poznat i pod imenom bagasse, spaljuje, a na ovaj način iskorištava se u procesu koji ima višestruke prednosti.
Od vlakana šećerne trske jednostavnim procesom prerade i izrade dobivaju se tanjuri i čaše koji u svakom pogledu mogu konkurirati onim plastičnim i papirnatima, kako kvalitetom tako i cijenom. Naime, takvo posuđe može se koristiti u mikrovalnim pećnicama, u hladnjaku, običnoj pećnici, otporno je na ulje, pogodno za vruću hranu i piće. Ne treba pritom zaboraviti da tog materijala ima u velikim količinama diljem svijeta. A najvažnije od svega, takvo posuđe u potpunosti se razgrađuje na prirodan način za oko šest tjedana te je pogodno za pravljenje komposta za vrt, cvjetne gredice i sl. Posuđe od šećerne trske odobrila je američka FDA (Agencija za hranu i lijekove).
Osim šećerne trske, za izradu biorazgradivog proizvoda često se koriste i bambus, kukuruzni škrob te pšenična vlakna. Uz malo truda i volje domaćih nam poduzetnika, ubuduće bi nam slika posuđa za jednokratnu uporabu nakon masovnih događaja mogla lakše padati, naravno, ako to bude biorazgradivo posuđe koje je dokazano potpuno neškodljivo za okoliš.
Izdvojeni članci
Neiskorišteni potencijal učinkovite organizacijske strukture: Jeste li jasno definirali tko je za što odgovoran?
Kada postavimo strukturu temeljenu na odgovornosti, usmjeravamo organizaciju prema učinkovitosti. U ovom pristupu, titule postaju manje bitne; ono što je ključno je tko je odgovoran za rezultate određene funkcije ili područja
Jeste li se susreli sa situacijom da ste tijekom godine imali velike odljeve novčanih sredstava, a porezna obveza vam je bila neočekivano velika? Mislim da znam zašto. Pročitajte u nastavku!
Kako prepoznati pravi trenutak za prodaju obiteljskog poslovanja?
Svatko tko je proveo godine gradeći posao zna koliko energije i predanosti to zahtijeva. Ponekad, vlasnici dođu do točke kada više ne mogu, ili ne žele, nastaviti dalje. To se može dogoditi iz više razloga, no kada je pravo vrijeme za prodati poslovne udjele i izaći iz obiteljskog poslovanja?