08.06.2006.
Defekti zubala kod štenaca
Osam tjedana je starost šteneta u kojoj ga novi vlasnici prvi puta dovedu veterinaru kako bi se štene prvi puta cijepilo,ukoliko to već ranije nije obavio uzgajivač.U ovoj dobi štene ima sve mliječne zube.Gornji sjekutići trebali bi sasvim malo prelaziti preko donjih sjekutića , a donji očnjaci trebaju sjedati između gornjih očnjaka i trećeg sjekutića. Ovo ne važi za neke pasmine pasa za koje je karakterističan predgriz.Sjekutići kod mačiča moraju nalijegati vrhovima jedni na duge.Položaj mliječnih zubiju je važan zbog pravilnog rasta gornje i donje vilice. Naime kako raste gornja vilica ako su očnjaci pravilno pozicionirani oni na neki način "guraju" donje očnjake i time potiču rast donje vilice. Isto tako kako raste donja vilica, donji sjekutići guraju gornje i na taj način su rast gornje i donje vilice u sprezi koja omogućava normalan razvoj. Ponekad već kod štenadi od 8 tjedna vidimo da rast gornje i donje vilice nije pravilan.Tako se može dogoditi da donji očnjaci naprave rupe u nepcu, ili da su donji sjekutići daleko ispred gornjih (normalno kod brahicefaličnih pasmina).Ovakav nepravilan položaj mliječnih zubiju praktički ne dozvoljava kraćoj vilici da sustigne dužu. Psići i mace sa ovakvim zubalom su kandidati za ortodontski zahvat - radi se zapravo o tome da se izvade svi mliječni zubi koji koče rast kraće vilice, odnosno vade se zubi iz kraće vilice. Ovo se radi kako bi se životinji omogućilo da iskoristi genetski potencijal za rast vilice koji ima, kako bi zagriz bio što pravilniji, a ne zbog estetskih razloga. Osim toga ekstrakcija nepravilno izraslih zubiju neophodna je kada donji očnjaci liježu na nepce jer nastaju rane i infekcija, a da ne govorimo o tome koliko je to bolno za štene. Psi sa ovakvim manama ne bi trebali biti korišteni u uzgoju. Vlasnike upozorimo da bez obzira na vađenje zubiju već u dobi od 8 tjedana, zagriz vjerojatno neće biti normalan niti kada narastu stalni zubi, ali će biti bolji nego sa mehaničkim kočnicama u ustima koje sprečavaju daljnji rast vilice. Ponekad donji mliječni očnjaci dotiču nepce iako donja vilica normalno raste. To se događa kada su donji očnjaci smješteni prema jeziku i sasvim su uspravni dok su kod normalnog zagriza nagnuti prema van. Kako je gornja vilica šira od donje, ovakvi uspravni očnjaci doticati će nepce i traumatizirati ga, pa ih treba izvaditi. Stalni očnjaci izlaze lingvalno od mliječnih (prema jeziku) pa je velika vjerojatnost da će i oni biti nenormalno postavljeni, no ta je mogućnost manja ako odmah odstranimo mliječne očnjake i napravimo više mjesta stalnima kako bi se oni pomakli prema usnama. Ekstakcija mliječnih zubiju nije bez rizika. Trauma koja nastaje pri vađenju mliječnog zuba, osobito očnjaka, može utjecati i na stalni zub koji se razvija-stalni očnjak i stalni treći sjekutić, što može ostaviti trajnu posljedicu na trajnim zubima (slabija kalcifikacija stalnih zubiju zbog traume kod vađenja mliječnih). Mliječni očnjaci su dugi, tanki i vrlo rado pucaju pri čemu dolazi do ispostavljenosti zubne pulpe koja je vrlo podložna infekciji. Ostane li dio otvorenog zuba u desnima to također otvara put infekciji u dublja tkiva što može dovesti do oštećenja trajnih zubiju. U dobi od 4 mjeseca već izlaze stalni sjekutići.U ovom periodu potražimo zaostale mliječne zube što je vrlo čest problem kod pasa malenih pasmina. Ako mliječni zub uzrokuje pomak stalnog zuba ili njegovu krivu rast treba ga izvaditi. Ukoliko se vlasnik odluči za ranu sterilizaciju u dobi od 6 mjeseci onda opću anesteziju iskoristimo za vađenje eventualno zaostalih mliječnih zubiju.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Brownie od rogača
Rogač (Ceratonia siliqua, L.) je zimzelena voćka iz porodice mahunarki koja raste kao samoniklo stablo, a potječe iz Sirije i Palestine. Ime mu dolazi od grčke riječi keras, što znači rog (zbog oblika mahune)
Sezonska kuhinja
Tagliatelle od kestena
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.
Sezonska kuhinja
Preokrenuti bezglutenski tart od kupusa i mrkve
Evo kako možete pripremiti jednostavan zdravi tart koji je prikladan i za one osjetljive na gluten