U vezi s tekstom objavljenim u tjedniku “Burza” od 17. studenoga 2016. pod naslovom RADNO PRAVO - “Kako teče proces vještačenja radne sposobnosti”, u kojem se navodi postupak koji nije na snazi od 1. siječnja 2015., na temelju čl. 40., 41. i 42. Zakona o medijima tražimo objavu ispravka objavljene informacije, kako slijedi.

Od 1. siječnja 2015. medicinsko vještačenje za potrebe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje obavlja se u jedinstvenom tijelu vještačenja – Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) te su svi ovlašteni vještaci, viši vještaci i drugi stručnjaci i zaposlenici koji su radili na poslovima medicinskog vještačenja u HZMO-u postali zaposlenici Zavoda za vještačenje. Također, od istog dana na snazi je i Uredba o metodologijama vještačenja (Narodne novine, broj 153/14) koja propisuje metodologije vještačenja koje obuhvaćaju načine za utvrđivanje tjelesnog, intelektualnog, osjetilnog i mentalnog oštećenja, invaliditeta, funkcionalne sposobnosti osobe, radne sposobnosti, te razine potpore. Također je propisano tko su ovlašteni vještaci, način njihovog rada i postupak imenovanja, kao i dokumentacija potrebna za vještačenje.

Dakle, ZOSI je nadležno tijelo za vještačenje radi ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu i utvrđivanja stupnja tjelesnog oštećenja. Postupak za ocjenu radne sposobnosti pokreće izabrani doktor medicine primarne zdravstvene zaštite kada ocijeni da se kod osiguranika zdravstveno stanje stabiliziralo, a da daljnje liječenje i medicinska rehabilitacija neće ponovno uspostaviti radnu sposobnost te da je kao posljedica toga nastala smanjena radna sposobnost. Zahtjev se podnosi nadležnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koja zahtjev s priloženom medicinskom dokumentacijom prosljeđuje na postupak vještačenja. Vještačenje o činjenici smanjene radne sposobnosti, odnosno potpunog gubitka radne sposobnosti te potpunom gubitku radne sposobnosti člana obitelji osiguranika kao i tjelesnog oštećenja u prvom i drugom stupnju obavlja ZOSI. Na temelju donesenog nalaza i mišljenja o gubitku radne sposobnosti HZMO donosi odgovarajuće rješenje.

Vještačenje u povodu kontrolnog pregleda koji se obavlja u roku od tri godine također obavlja ZOSI radi provjere zdravstvene i radne sposobnosti osiguranika, a podliježu mu svi korisnici prava na temelju smanjene radne sposobnosti uz preostalu radnu sposobnost, djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti.

Odjel za odnose s javnošću, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje - Središnja služba