Novi porezni položaj direktora u poduzećima smo već ove godine kratko spominjali, a danas više o ovoj značajnoj temi.

Odmah na početku ću reći da se u pravnom pogledu nije zapravo promijenilo ništa, tj. i dalje je direktor poduzeća odgovoran za njegovo poslovanje, te u njegovo ime poduzima pravne radnje. Imenuje ga skupština društva, odnosno u malim poduzećima osnivači, i ta se činjenica prijavljuje na trgovačkom sudu i vidljiva je na sudskom registru. Pripada mu eventualno naknada za zastupanje, ako je ugovorena, a ne dobit poduzeća. Dobit poduzeća pripada samo njegovim osnivačima.

Jednostavna društva (j.d.o.o.) također moraju imati direktora, ali to može biti samo jedna osoba, dok d.o.o. može imati više direktora.

Ne zaboravimo da direktor odgovara za poslovanje društva cijelom svojom imovinom.

Direktor može svoje ovlasti prenijeti na prokuristu, u kojem slučaju će poduzeće imati i direktora i prokuristu, te će obje ovlasti biti registrirane na trgovačkom sudu.

Od početka ove godine, s poreznom reformom, uvedena je nova odredba kojom je propisana minimalna osnovica za plaćanje doprinosa za osobe koje su direktori, a zaposleni su u tom poduzeću.

Dakle, iz ove rečenice vidljivo je da direktor ne mora nužno biti zaposlen u tom poduzeću, već on može biti u jednom od sljedećih statusa:

a) Imenovan je za direktora u jednom poduzeću, a zaposlen je u nekom drugom pravnom subjektu

b) Imenovan je za direktora u poduzeću u kojem je istovremeno i zaposlen

c) Imenovan je za direktora poduzeća u kojem je nastavio raditi uz izmijenjeni ugovor o radu nakon ispunjenja uvjeta za punu starosnu mirovinu, ili je u tom poduzeću zaposlen kao umirovljenik (najviše do pola radnog vremena)

d) Imenovan je za direktora, dok je istovremeno umirovljenik

e) Imenovan je za direktora i nije nigdje zaposlen i nema registriranu djelatnost obrta

f) Imenovan je za direktora a istovremeno je redovni student

Kakav je status svake od gore navedenih osoba?

Za direktora iz prvog slučaja nema nikakvih promjena. On će i dalje primati plaću za svoj rad tamo gdje je zaposlen, a ukoliko dobije neku naknadu za obavljanje svoje direktorske funkcije bit će obračunata po pravilima za drugi dohodak, tzv. honorar. Dapače, od ove godine s bitno nižim stopama doprinosa.

Poduzeće direktora iz opisa pod b) od ove godine mora za njega plaćati doprinose na osnovicu od 5.030,35 kn za rad u punom radnom vremenu, što iznosi ukupno 1.871,29 kn. Iznos poreza ovisi o statusu konkretne osobe.

Doduše, neto plaća mu smije biti niža, ali nikada ispod 3.276,00 bruto. Ova varijanta nema nikakvog smisla u slučaju kada je sam direktor istovremeno i osnivač, jer ako je već primoran platiti više doprinosa za njega je povoljnije da si isplati cijeli neto iznos koji iz toga proizlazi. Eventualno rješavanje tekuće likvidnosti se uvijek može riješiti na drugi način.

Ukoliko je zaposlen na nepuno radno vrijeme, navedena osnovica primijenit će se u razmjernom dijelu. Npr. za rad od 20 sati tjedno, bruto osnovica je 2.515,18 kn.

Sve navedeno odnosi se i na zaposlene direktore umirovljenike iz opisa pod c) s tim da oni istovremeno primaju i svoju mirovinu.

Ostalim umirovljenicima direktorima iz opisa pod d) mirovina je obustavljena sve dok ne prestanu biti direktori.

Dodatno, jednako kao i nezaposleni direktori pod e) i studenti direktori pod f) osobno su obvezni plaćati doprinose na osnovicu prosječne bruto plaće, što je ove godine 7.739 kn. Drugim riječima mjesečno su dužni plaćati 2.878,91 kn.

Napominjem da u ovom zadnjem slučaju to nije trošak poduzeća, i ako ga poduzeće plati dužno je plaćeni iznos tretirati kao neto primitak u naravi i obračunati dodatne doprinose i poreze na to, kao da je isplatilo honorar direktoru u tom iznosu.

Skrećem pažnju i na činjenicu da se navedeno odnosi na sve osobe koje su imenovani direktorima. Ukoliko poduzeće ima više direktora, za svakog od njih treba utvrditi status i primijeniti propis.

Porezna je reforma donijela bitno nižu stopu poreza na dobitak, ali je s propisanom najnižom osnovicom za direktore njen efekt umanjen. Snalažljivi su ipak već izvršili prilagodbe. Mrtva trka poduzetnika i proračuna i dalje traje!

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge