Zorana Mavričić-Korošec

Makora d.o.o.

Poduzetnik sam 26 godina, a knjigovodstveni servis Makora vodim 17 godina. Kroz praksu imam kontakte s malim poduzetnicima raznih struka, jer svi oni trebaju knjigovodstvo. Istinski volim svoj posao, a od svega mi je najdraži osobni kontakt s malim poduzetnicima. Moj je stav da je svatko dužan svoje talente upotrijebiti na korist drugih, pa tako i sebe, te da svatko treba biti u mogućnosti sam držati uzde svog života u svojim rukama. Volim svakome pomoći da to postigne. Neprekidno se stručno usavršavam, jer propisi se stalno mijenjaju i traže od malog poduzetnika da uskladi svoje poslovanje s novim odredbama te da „brusi“ svoj najvažniji alat – samoga sebe! Oni koji me znaju cijeli život, procijenili su me kao prilično organiziranu osobu, koja se zna jezgrovito izražavati, pa mi je to dalo ideju da osmislim i pokrenem nekoliko serija radionica za male poduzetnike, za Makoru i druge naručioce. Već sedmu godinu tjedno pišem članke za Burzu te na raznim drugim web mjestima i časopisima namijenjenim poduzetnicima. Sve u svemu, moja osobna misija se ispunjava svaki dan, na čemu sam zahvalna! Majka sam 26-godišnjeg mladića, koji je i sam zakoračio u poduzetništvo. Uvjerena sam da svatko od nas svojim doprinosom može utjecati na svijet u kojem živimo i koji ćemo ostaviti iza sebe. Male stvari čine velike razlike! Ako se slažete s mojim stavovima, dobro mi došli!


Članci autora
Kako da, nakon osnivanja d.o.o.-a, sebi kao direktoru ne isplaćujem plaću?
Kako da, nakon osnivanja d.o.o.-a, sebi kao direktoru ne isplaćujem plaću?

Kako mi je bitno da imam što više novaca na raspolaganju, načuo sam da je moguće da budem direktor u sustavu obveznog osiguranja (mirovinskog i zdravstvenog, s time da zdravstveno ne moram plaćati jer sam mlađi od 30 godina), ali da nemam obavezu sebi isplaćivati plaću već samo doprinose i poreze + prireze. Kako je to moguće te kako to funkcionira?

Mogu li otvoriti d.o.o. u Hrvatskoj ako radim u Njemačkoj?
Mogu li otvoriti d.o.o. u Hrvatskoj ako radim u Njemačkoj?

Trenutno radim u Njemačkoj i planiram otvoriti d.o.o za online trgovinu za hrvatsko tržište u Hrvatskoj. Mogu li biti zaposlen u inozemstvu, a biti direktor d.o.o.-a u Hrvatskoj? Mora li d.o.o. za online trgovinu imati zaposlenike? Koje doprinose i poreze mogu očekivati ukoliko će mi godišnji prihod iznositi 100.000 kuna?

Može li arhitektica otvoriti obrt za završne građevinske radove?
Može li arhitektica otvoriti obrt za završne građevinske radove?

Mogu li otvoriti paušalni obrt za završne građevinske radove (soboslikarske i ličilačke, suha gradnja i sl.) kao diplomirana inženjerka arhitekture zaposlena u gradskoj upravi na puno radno vrijeme, tj. smatra li se moj završen arhitektonski fakultet odgovarajućim obrazovanjem?

Kako ustanoviti i platiti dug putem E-porezne?
Kako ustanoviti i platiti dug putem E-porezne?

Za ulazak u sustav nije potrebno imati certifikat koji izdaje Fina. Onaj tko ga ima, može ga koristiti i tada će ulaziti kroz dio Prijava AKD ili Fina certifikatom. Svi ostali mogu pristupiti na isti način kako ulaze u sustav E-građani, a to znači s imenom i lozinkom koju su zatražili na Fini ili s tokenom većine banaka

Poreznici pozivaju utajivače!
Poreznici pozivaju utajivače!

Sasvim je jasno da ovakvim pozivima poreznici sve uredne porezne obveznike po tko zna koji puta proglašavaju magarcima! Oni su trošili svoja sredstva i vrijeme da uredno podnose izvješća, poreze i ostala davanja na svoje prihode su uredno plaćali ili uz njih podmirivali i kamate, a sada još moraju progutati i gorku spoznaju kako se one koji se drugačije i nedozvoljeno ponašaju - učtivo poziva na priznanje uz neznatnu prijetnju nekakvom razmjenom podataka!

Prodaja voća i sokova na plažama
Prodaja voća i sokova na plažama

Htjela bih pokrenuti prodaju voća i voćnih sokova na plažama. Koristio bi se mobilni štand koji bi se premještao ručno i biciklom. Koje je uvjete potrebno zadovoljiti da bi se to realiziralo? Je li potrebno biti određene struke? Treba li imati poseban prostor za skladištenje i čišćenje voća, ili se to može raditi u vlastitom domu?

Influenceri i youtuberi
Influenceri i youtuberi

Sasvim je jasno da su influenceri poduzetnici. Registrirani ili ne, maloljetni ili punoljetni - činjenica je da ostvaruju zaradu

Kako otvoriti web trgovinu za odjeću i obuću?
Kako otvoriti web trgovinu za odjeću i obuću?

Diplomirana sam magistrica povijesti i bibliotekarstva, no željela bih otvoriti web trgovinu za odjeću i obuću. S obzirom da imam završenu gimnaziju kao srednju školu, moram li raditi prekvalifikaciju za trgovca? Mogu li biti jedina zaposlena i voditi poslovanje i obavljati ostale poslove? Koji sve uvjeti moraju biti ispunjeni kako bih mogla otvoriti internet trgovinu?

Može li j.d.o.o. prodavati proizvode preko udruge?
Može li j.d.o.o. prodavati proizvode preko udruge?

Mogu li i na koji način, kao j.d.o.o. prodavati svoje proizvode preko udruge?

Kako malo plaćati, a imati velika prava?
Kako malo plaćati, a imati velika prava?

Za sve slučajeve kad su neka financijska prava koja se isplaćuju na teret poduzetništva ili na teret državnog proračuna vezana uz iznose osnovica na koje se plaćaju doprinosi, jasno je da će oni koji su više plaćali imati veće naknade