Diskriminacija je zakonom zabranjeno pravljenje razlike, odnosno stavljanje u nepovoljniji položaj neke osobe u odnosu na položaj druge osobe u usporednoj skupini po nekoj od navedenih osnova.


Diskriminacija može biti iz­ravna ili neizravna. Može biti i u postupku zapošljavanja, a po­gotovo u radnom odnosu.

Diskriminacija može biti na temelju rase, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, bračnog stanja, porodičnih obveza, do­bi, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imo­vinskog stanja, rođenja, društ­venog položaja, članstva ili ne­članstva u političkoj stranci, članstva ili nečlanstva u sin­di­katu te tjelesnih ili društvenih poteškoća.

Diskriminacija je zakonom zabranjeno pravljenje razlike, odnosno stavljanje u nepovolj­niji položaj neke osobe u odnosu na položaj druge osobe u us­porednoj skupini po nekoj od navedenih osnova. Posljedice mo­gu biti brojne pa i bolest (obo­ljenje) diskriminirane oso­be.

“Poslodavac koji zapošljava najmanje dvadeset radnika du­žan je imenovati osobu koja je osim njega ovlaštena primati i rješavati pritužbe vezane za zaš­titu dostojanstva radnika” (čla­nak 134. st.2. Zakona o radu). 

Najkasnije u roku od osam dana od prijave poslodavac je dužan ispitati pritužbu i po­duzeti sve potrebne mjere pri­mjerene pojedinom slučaju “ra­di sprječavanja nastanka uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja  ako utvrdi da ono postoji”.

Radnik uvijek može tražiti sudsku zaštitu. Može prestati raditi (dolaziti na posao) s pra­vom na naknadu plaće  u iznosu kao da je radio. Ako sud ut­vrdi da nije bilo osnove radnik je dužan primljenu naknadu vra­titi.

„Svi podaci utvrđeni u postupku zaštite dostojanstva radnika su tajni“. Radnik koji svojim ponašanjem uznemirava ili spolno uznemirava drugog radnika čini povredu obveza iz radnog odnosa.