Digitalizacija donosi brojne izazove i mogućnosti kako za poslodavce tako i za radnike. Riječ je o novim oblicima komunikacije, brzog i fleksibilnog reagiranja na potrebe kupaca i drugih poslovnih partnera.

Mijenjaju se poslodavci, djelatnosti, radna mjesta. Mijenjaju se sjedišta poslodavca i sjedišta poslovnih pogona. Javljaju se novi poslovi na novim radnim mjestima, a neka radna mjesta nestaju. Neki oblici rada postaju zastarjeli.

Brojni radnici svoj posao obavljaju putem kompjutera i mobitela izvan ureda i svoje kuće. Inovativnost je veća, a privatnost manje ograničena.

Još 2002. na razini EU sklopljen je Europski autonomni sporazum kojim je uređen rad na daljinu (telework). On omogućava modernizaciju rada, jednostavniju organizaciju obavljanja poslova, a radnicima adekvatnije usklađivanje poslovnog i privatnog života. Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT) su sredstva rada izvan prostora poslodavca i “na redovitoj osnovi”.

Rad na daljinu je dobrovoljan. Ugovara se prije početka rada, a može se sastaviti i anex ugovora o radu naknadno na prijedlog poslodavca ili radnika. Za ispravnost uređaja, opreme i instalacija koju radnik na izdvojenom mjestu rada koristi, odgovoran je poslodavac. On o svom trošku to nadzire, ispituje i atestira u propisanim rokovima. Poslodavac osigurava radniku odgovarajuću radnu opremu i instalacije kako bi radnik u potpunosti izvršavao poslove i radne zadatke. Posebno se ugovaraju troškovi koje radnik ima u kući (na mjestu rada) a odnose se na grijanje, čišćenje, amortiziranje, Internet i slično. Poslodavac vrši kontrolu kvalitete i kvantitete rada (proizvoda). Poslodavac ne vodi evidenciju radnog vremena i odmora.

Jedan od oblika koji poslodavci žele uvesti jeste povremeni rad kod kuće. On je način olakšanja ravnoteže između poslovnog i privatnog; radnicima se omogućava veća sloboda u radu. Dokazano je da to povećava efikasnost, produktivnost i inovativnost. Taj povremeni rad kod kuće ne izjednačava se s radom na izdvojenom mjestu rada. U tom slučaju radnik po odobrenju poslodavca nekoliko dana u godini ili češće rad obavlja u svojoj kući. To je povremeno i za to nema osnova da se na takav povremeni rad primjenjuju propisi i „režim“ koji se odnosi na rad na izdvojenom mjestu rada. To su uvijek konkretni slučajevi u kojima se cijeni “interes” i poslodavca i radnika. U vezi toga još je otvoreno pitanje primjene propisa o zaštiti i sigurnosti zdravlja, te propisa o zaštiti od požara.

U pojedinim državama EU javljaju se novi oblici fleksibilnog rada: mobilni rad, odnosno radnici-nomadi. Ovaj rad je fleksibilniji od rada na daljinu (telework). Rad se obavlja telefonom, slanjem mailova i korištenjem drugih prednosti ICT. Radnici sami organiziraju svoje radno vrijeme. Poslodavac u njih ima više povjerenja. Zanimanja su različita ali su u pravilu visoko obrazovni, specijalisti, znanstveni radnici, menadžeri i sl.

Fleksibilnost radnog mjesta je neminovnost. U pojedinim djelatnostima i poslovima postaje irelevantno gdje je radnik obavio posao, ako je obavljen kvalitetno.